Kirgistan: Demonstranti upali u predsedništvo, poništeni izbori

Demonstracije su u glavnom gradu Kirgistana Biškeku počele onog momenta kada je Izborna komisija saopštila preliminarne rezultate izbora održanih u nedelju

Udarna vest u svim svetskim medijima jutros je Kirgistan. Nakon što su demonstranti razvalili kapiju predsedništva i oslobodili bivšeg lidera, poništeni su izbori.

Demonstracije su u glavnom gradu Kirgistana Biškeku počele onog momenta kada je Izborna komisija saopštila preliminarne rezultate izbora održanih u nedelju. Demonstranti su se okupili velikom brzinom i haos je mogao da počne. Kamionom je razvaljena kapija iza koje su predsedništvo i parlament, zdanje nazvano i „Bela kuća“. Postavljen je i požar u zgradi predsedništva, koji je brzo ugašen.

Policija je protiv demonstranata koristila i gumene metke, suzavac, kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili „nadmoćniji“ i upali su u zgrade. Povređeno je 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano. Takođe, povređeno je 190 pripadnika snaga reda i mira.

Demonstranti su najpre kamionom razvalili kapiju ispred „Bele kuće“, u kojoj su smeštene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgradu. Prema izveštajima sa terena, svega nekoliko minuta pre upada u zgradu parlamenta primećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra nisu zatekli nijednog zvaničnika.

Demonstranti su potom oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i bivšeg premijera Sapara Isakova, koji je predvodio vladu 2017. i 2018. godine. Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters. Prema izveštajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podneli su ostavke.

KAKO JE SVE TEKLO
13.11 Jedna osoba je poginula, najmanje 686 ljudi je zatražilo lekarsku pomoć, dok su 164 osobe hospitalizovane – to je bilans sukoba sa policijskim snagama u Kirgistanu, saopštilo je danas kirgistansko Ministarstvo zdravlja.

11:30 Najavljeno je da će se građanima večeras obratiti oslobođeni Atambajev.

11:24 Prema najnovijim informacijama, Izborna komisija odlučila je da poništi rezultate izbora, na kojima je pobedila vladajuća struktura.

„Zbog brojnih nepravilnosti tokom glasanja i u predizbornom periodu, na sastanku članova Centralne izborne komisije doneta je odluka da se parlamentarni izbori proglase nevažećim“, navodi se u saopštenju, prenele su sve svetske agencije.

11:20 Sazvana hitna sednica kirgistanskog parlamenta, nakon što su opozicioni lideri pozvali na raspuštanje zakonodavnog tela.

11:15 Ostavku je podneo i gradonačelnik Biškeka

10:30 Oglasio se aktuelni predsednik Kirgistana, koji je saopštio da drži situaciju pod kontrolom.

10:00 Kirgistanski opozicioni političar i bivši visoki bezbednosni zvaničnik Kursan Asanov proglasio se za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova. Prethodno su demonstranti imenovali i vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada. Agencija ocenjuje da su današnji događaji jasan znak da zvanični predsednik Sornobaj Jenbekov gubi kontrolu nad državom.

KO JE OSLOBOĐENI PREDSEDNIK
Atambajev je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba sa naslednikom Soronbajem Jenbekovom. Atambajev, koji je bio predsednik od 2011. do 2017. godine, uhapšen je u avgustu prošle godine. Optužen je za korišćenje sile protiv pripadnika policije, organizovanje masovnih protesta, ubistvo i pokušaj ubistva, uzimanje talaca i druge zločine, uključujući korupciju.

 

Naslovna fotografija: Abыlaй Saralaev/TASS

 

Izvor B92, 06. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u