Ruska služba: Hiljade terorista iz Sirije prebačeno u Nagorno-Karabah

„Aktivno se uvlače u zonu sukoba plaćenici iz terorističkih organizacija koje se bore na Bliskom istoku, između ostalog 'Džabhat al-Nusra', 'Firkat Hamza', 'Sultan Murad'“, rekao je Nariškin

Hiljade ekstremista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući teroriste Nusra fronta, prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

„Prema informacijama dostupnim Spoljnoobaveštajnoj službi, aktivno se uvlače u zonu sukoba plaćenici iz međunarodnih terorističkih organizacija koje se bore na Bliskom istoku, između ostalog ‘Džabhat al-Nusra’, ‘Firkat Hamza’, ‘Sultan Murad’, kao i ekstremističke kurdske grupe. Pritom se radi o stotinama, pa čak i hiljadama ekstremista, koji računaju da će zaraditi na novom ratu u Karabahu“, rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, oružana konfrontacija koja se rasplamsava u Karabahu poput magneta privlači militante iz različitih međunarodnih terorističkih struktura.

KAKO MOSKVA GLEDA NA RAT U KARABAHU?
Kako je rekao, za Rusiju je novi rat u Karabahu nedopustiv, Moskva nije ravnodušna prema činjenici da u tom regionu ginu predstavnici prijateljskih naroda.

„Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti oko Nagorno-Karabaha. Za Rusiju, kao kopredsedavajuću Minske grupe OEBS-a, novi rat u regionu je neprihvatljiv. Takođe, uopšte nismo ravnodušni prema tome što tokom borbenih dejstava ginu predstavnici naših prijateljskih naroda – Jermenije i Azerbejdžana“, rekao je Nariškin.

Podsetimo, predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su ranije izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

S tim u vezi, šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su ranije telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob.

 

Naslovna fotografija: Alekseй Nikolьskiй/press-služba prezidenta RF/TASS

 

Izvor Sputnjik, 06. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u