Hiljade Grka na protestu zbog sudske zabrane stranke Zlatna zora

Oni su izašli na ulice nakon što je sud lidere krajnje desničarske partije „Zlatna zora“ proglasio krivima za formiranje kriminalne organizacije

Oko 15.000 osoba okupilo se danas na antifašističkom skupu ispred Apelacionog suda u Atini i na okolnim ulicama. Oni su izašli na ulice nakon što je sud lidere krajnje desničarske partije „Zlatna zora“ proglasio krivima za formiranje kriminalne organizacije i tako okončao petogodišnji sudski proces.

Istovremeno izbili su sukobi policije s grupom muškaraca koji su nosili kapuljače i koji su bacali Molotovljeve koktele, dimne bombe i razne druge predmete na policijske snage, prenosi grčki portal Katimerini. Policija je na to odgovorila bacanjem suzavca i vodenim topovima.

Tokom izricanja presude sedmorici lidera te organizacije, okupljeni su aplaudirali i uzvikivali „Dole nacisti“. Skup je počeo u devet sati po lokalnom vremenu, a masa ljudi se protezala od avenije Kifisijas do ulice Ipokratus. Jedna grupa demonstranata okupila se i ispred parlamenta Grčke noseći zastave i transparente „Narod zahteva da nacisti budu u zatvoru“.

Presudom Apelacionog suda sedmorica bivših poslanika, uključujući lidera partije Nikosa Mičalolakosa, proglašeni su krivim za pokretanje kriminalne organizacije i za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Yorgos Karahalis

 

Izvor Mondo, 07. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u