Holmogorov: Erdogan želi da poruči – Rusija je mrtav medved, a Turska mladi vuk

Na ovoj tački prestaju interesi Jermenije i počinje interes Rusije. Alijev bi trebalo da bude strogo kažnjen zbog pokušaja promene strane i pokušaja da se ozbiljno osloni na spoljnu silu

Koliko god da su Rusi nespremni da se umešaju u tuđi rat i na strani onih koji im godinama pljuju u lice i pritom drmaju viševektorskom guzicom, veoma je važno da ne prespavamo rat u Karabahu.

Erdogan vrlo agresivno stvara neoosmansko carstvo. Njegovo ponovno zauzimanje Carigrada, izraženo u pretvaranju u džamije Svete Sofije i Hore – jasno pokazuje njegov pravac. Tursko obrlaćivanje Azerbejdžana traje decenijama. Uprkos tome što Azerbejdžan nikada nije bio uključen u sferu uticaja Osmanlija – samo sferu Irana. Azerbejdžansko-turski odnosi prate ideologiju panturkizma od koje se Erdogan okreće radi neoosmanizma.

Međutim, Turska sada predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu nudi konkretne vojne pobede i teritorijalne dobitke. Plus: uživanje u neprijateljskom strahu i bolu, što je toliko važno za Turke. Erdogan želi da na primeru Alijeva, odnosno Karabaha, svima očita lekciju: „Rusija je mrtav medved, a neosmanlije su mladi vukovi“.

Na ovoj tački prestaju interesi Jermenije i počinje interes Rusije. Alijev bi trebalo da bude strogo kažnjen zbog pokušaja promene strane i pokušaja da se ozbiljno osloni na spoljnu silu. Alijevu treba naneti ponižavajući udar. On mora biti ne samo onemogućen da pobedi, već i javno osramoćen, učinjen smešnim i jadnim u svojim pokušajima da rešava probleme pomoću Turaka.

Naravno, Azerbejdžan ne treba da bude kažnjen rukama Rusije, za to nisu potrebne nikakve vojne intervencije. Azerbejdžan treba da kazni vojska Karabaha. Ali, treba učiniti maksimalno moguće da bi se ojačala vojska Karabaha. Iranci u tome mogu da pomognu jer im ne treba jačanje veza između Turske i Severnog Azerbejdžana. Zato se bez javnog bičevanja Alijeva ne sme govoriti ni o kakvom primirju. Jer, za Baku će čak i status kvo značiti „bolje sa Turcima“. Dakle, samo poniženje.

Naslovi u stilu „Vojska Karabaha ugrožava Gendže“ biće dobrodošli.

To, podvlačim, nije samo u jermenskom, već i u našem interesu.

Neoosmanizam ne preti samo Jermeniji, već pre svega Rusiji.

Ko ne veruje, neka pogleda mapu Osmanske imperije iz 17. veka.

 

Autor Jegor Holmogorov

 

Naslovna fotografija: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

 

Izvor Fakti, 07. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u