Njujork tajms: Turski avioni F-16 u Azerbejdžanu

Novinarka američkog lista Kristian Trajbert piše da je „analiza satelitskih snimaka pokazala da se na aerodromu Gandža nalaze avioni F-16“

Na aerodromu „Gandža“ u Azerbejdžanu raspoređena su najmanje dva lovca F-16, saopštio je Njujork tajms, dok je Azerbejdžan negirao upotrebu F-16 u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Novinarka američkog lista Kristian Trajbert piše da je analiza satelitskih snimaka kompanije „Planet Labs“ pokazala da se na aerodromu nalaze avioni F-16 zajedno sa teretnim avionom CN-235, kojima „upravlja tursko Ratno vazduhoplovstvo“. Snimak je objavljen na Tviteru.

Upoređene su vizuelne karakteristike različitih aviona, uključujući one koje koristi Azerbejdžan: MiG-21, MiG-29, Su-25, L-39. Kako navodi izvor Njujork tajmsa, na snimku se može videti i „veći avion“, to je najverovatnije „transportni avion CASA CN-235 koji takođe koristi tursko Ratno vazduhoplovstvo“.

Lociranje F-16 na azerbejdžanskom aerodromu može ukazivati na „povećano učešće veće sile, Turske, u obnavljanju neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana“. Izvor navodi da se „sirijski plaćenici, koje podržava Turska, već bore rame uz rame sa azerbejdžanskom vojskom“.

Podsetimo, Jerevan insistira da je njegov Su-25 oborio F-16 Turske krajem septembra. Azerbejdžan je objavio svoju verziju kako su srušeni lovci Su-25. Prema Bakuu, dva Su-25 su se srušila, jer su udarili u planinu. Na fotografijama koje su objavljene se mogu videti turski avioni F-16 u Azerbejdžanu, ali to ne dokazuje da je jedan od ovih aviona oborio Su-25 jermenskog ratnog vazduhoplovstva.

 

Naslovna fotografija: U.S. Air Force photo/Bailee A. Darbasie

 

Izvor Sputnjik, 08. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u