Rusija: Odnose sa Parizom i Berlinom spuštamo na niži nivo

Reč je o odgovoru na zajedničko saopštenje Francuske i Nemačke da će uputiti predlog da EU zbog Navaljnog uvede nove restriktivne mere protiv Moskve

Moskva neće moći da održi svoje dosadašnje odnose sa Parizom i Berlinom nakon njihove najave mogućih antiruskih sankcija zbog incidenta sa Aleksejem Navaljnim, navodi se u komentaru portparola ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove.

Ruska diplomatija je u ovoj formi odreagovala na zajedničko saopštenje Francuske i Nemačke da će uputiti Evropskoj uniji predlog da EU zbog Navaljnog uvede nove restriktivne mere protiv Moskve. Sankcije mogu uticati na one koje Pariz i Berlin smatraju krivima za „zločin“ i sve „umešane u program Novičok“.

U komentaru Zaharove se naglašava: „Očigledno su Francuska i Nemačka sada na čelu antiruske koalicije koja se formira u Evropskoj uniji, uprkos uveravanjima koja su ranije iznošena iz Pariza i Berlina o njihovoj posvećenosti partnerstvu sa Rusijom“.

Prema njenim rečima, saopštenje nemačko-francusko saopštenje je neprihvatljivo i po sadržaju i po tonu, a svedoči o kategoričnoj nespremnosti Pariza i Berlina da računaju sa činjenicama koje je ruska strana više puta iznosila.

Umesto da sarađuju sa Moskvom i zajednički istraže incident, vlade Nemačke i Francuske prešle su na pretnje i pokušaje ucene – ukazala je Zaharova. Navela je da je Moskva je „više puta ukazivala kolegama da je nedopustivo ignorisati zahteve Rusije“:

„Nema reakcije. Očigledno su potpuno upali u zakulisne spletke. Ruski apeli za odgovarajuća objašnjenja otvoreno su sabotirani“.

Nije izostala ni „topla obloga“ od koje Rusija ne odustaje svih poslednjih godina:

„Ako su strane kolege – naglasila je Zaharova – spremne da revidiraju konfrontacioni kurs i napuste pokušaje diktiranja, biće prilika za normalizaciju dijaloga. Ako ne, iz svega ćemo izvući svoje zaključke. U svakom slučaju, posao sa Berlinom i Parizom kao do sada – nije moguć“.

 

Naslovna fotografija: Valery Sharifulin/TASS

 

Izvor Fakti, 07. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u