Završena velika vojna vežba Vojske Srbije „Sadejstvo 2020“

Vežba se sastojala od sedam sekvenci, a prikazano je stanje obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka

Na Pešteru je završena združena taktička vojna vježba za bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, u kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i specijalnih snaga Vojske Srbije, sa oko 40 vazduhoplova i više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema.

Prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi zvaničnici.

Vježba je počela predajom raporta predsjedniku Srbije, koji je dao znak za njen početak. Učestvovali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske, kao i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, te 63. padobranske brigade.

Vježba se sastojala od sedam sekvenci, a prikazano je stanje obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rješavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopnene vojske.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovali su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika i specijalni desant, uz korišćenje najsavremenije balističke opreme, dronova i modernizovanih borbenih vozila. Prikazano je dejstvovanje aviona MiG-29, Orao i Supergaleb G-4, helikoptera Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbenih helikoptera Gama.

Po ciljevima su dejstvovali i artiljerijsko–raketni sistem „Pancir S1“ i domaći Pasars, a prikazan je i veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja su prvi put zajedno dejstvovala na jednoj vježbi.

Prikazani su i digitalizovani raketni sistemi „Oganj“ i „Morava“, bespilotna letjelica „Vrabac“, borbeno robotizovano vozilo „Miloš“, samohodne haubice „Nora“ i „Gvozdika“ i minobacači, modernizovana borbena vozila, oklopno vozilo „Lazar 3“ i modernizovani tenk „M-84“.

Vježba je završena skokom dva pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije, a prizemljili su ispred komandnog mjesta.

DODIK: SRBIJA POKAZALA DA MOŽE DA BRANI SVOJ SUVERENITET
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da danas prikazana velika sposobnost Vojske Srbije ohrabruje i pruža poruku da Srbija uspješno može da odbrani svoju državnost i suverenitet.

Dodik je čestitao je Vojsci Srbije na uspješno realizovanoj združenoj taktičkoj vježbi za bojevim gađanjem. On je čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uloženom naporu da modernizuje Vojsku. Dodik je zahvalio za poziv da prisustvuje današnjoj vojnoj vježbi Vojske Srbije na Pešterskoj visoravni.

VUČIĆ: VOJSKA SRBIJA JE VOJSKA I BOŠNjAKA KOJI U NjOJ ŽIVE
Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je danas da Vojska Srbije nije samo vojska srpskog naroda, već i svih ostalih naroda koji žive u Srbiji, te da je obučena da brani svakog stanovnika, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Vučić je tako odgovorio na molbu novinara da prokomentariše reakcije da se vježbom „Sadejstvo 2020“ na Pešteru šalju „neke poruke“ Bošnjacima, koji su većinsko stanovništvo u tom kraju.

„Moja poruka njima je da je ovo i njihova vojska, ovo je njihova zemlja i ognjište. Ne samo da niko neće da ih dira, već će da ih brani ukoliko bilo ko i bilo kada pomisli da ih napadne. Ništa nije upereno protiv Bošnjaka, ovo je bošnjačko, koliko je i naše i mađarsko i svakog drugog stanovnika ove zemlje“, poručio je predsjednik.

On je ukazao i da je Srbija uputila poziv svim članovima Predsjedništva BiH da prisustvuju vojnoj vježbi, kojem se, inače, odazvao samo Milorad Dodik. Istakao je da država, poslije mnogo godina, ulaže mnogo novca u izgradnju puteva, vodovoda i kanalizacije u tom kraju, u šta se, navodi, dugo nije ulagalo.

Vučić ukazuje da je u naselju Karajukića bunari izgrađeno 17,5 od ukupno 22 kilometra puta i da su ljudi veoma zadovoljni da se i u njihov kraj ulaže. Najavio je da će biti urađena i vodovodna mreža do Republike Srpske, pa sve prema Boljaru, do crnogorske granice.

Kazao je i da će država u tom kraju pomoći mještanima subvencijama za nabavku stoke, jer većinom žive od stočarstva. Rekao je da će na Pešter doći ponovo u martu sljedeće godine, kako bi se uvjerio da li su svi putevi koji su planirani za taj kraj izgrađeni.

Naveo je da Srbija gradi put Novi Pazar-Tutin od 22 kilometara, radi se projekat Novi Pazar-Ribariće, kao i Raška-Novi Pazar. Izgradnjom puta Požega-Ivanjica-Duga poljana-Boljare, to će, kaže Vučić, značiti da je mještanima tog kraja Beograd na dva sata i 10 minuta.

„Mislim da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje“, naveo je Vučić.

Podsjetio je i da je pre početka vojne vježbe posjetio bošnjačku porodicu Šabanredžović, kojoj je poželio još mnogo djece.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor sveosrpskoj.com, 10. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u