Erdogan preti: Grčka će dobiti odgovor kakav zaslužuje

Naš Oruč Reis se vratio na dužnost u Mediteran. Nastavićemo da dajemo Grčkoj odgovor na terenu, onakav kakav zaslužuje, kao i kiparskoj administraciji sa grčke strane

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Grčku i Kipar da nisu ispunile obećanja koja su dala tokom pregovora sa Evropskom unijom i NATO, kao i da će Turska uzvratiti odgovarajući način.

Erdoganovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je Ankara vratila istraživački brod Oruč Reis u spornu teritoriju kod grčkog ostrva.

Turski mediji prenose da dva grčka vojna broda nadgledaju istraživački brod.

„Naš Oruč Reis se vratio na dužnost u Mediteran. Nastavićemo da dajemo Grčkoj odgovor na terenu, onakav kakav zaslužuje, kao i kiparskoj administraciji sa grčke strane, koji nisu ispunili svoja obećanja data pred NATO i EU”, dodao je Erdogan, prenosi Tanjug.

On nije precizirao koja su to obećanja, ali su turski zvaničnici optužili grčke kolege da su načinili niz provokacija u skorije vreme, prenosi AP.

Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke, koji je posredovao u razgovorima između Atine i Ankare, kritikovao je Tursku jer je preuzela „unilateralne korake” u istočnom Mediteranu koji podrivaju napor da se olakšaju tenzije.

 

Naslovna fotografija: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 14. oktobar 2020. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u