Tači poručio Lajčaku: EU da pokrene temu „međusobnog priznanja”

Tači ističe da će prva tačka sporazuma biti međusobno priznanje, Vučić da se pre bilo kakvog rešenja mora ispuniti ono što je već potpisano

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru serije sastanaka sa predstavnicima institucija u Prištini. Nakon sastanka, Tači je poručio da je „došlo vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznanju“.

Hašim Tači je izjavio je da je došlo vreme da EU stavi na sto pitanje „uzajamnog priznanja, kao prve tačke sporazuma“ Prištine i Beograda.

„Verujem da je došlo vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznanju, jer bi to trebalo da bude prva tačka sporazuma. Želim da verujem da uzajamno priznanje sa postavljenim standardima može da bude dobra prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusedstvo između naše dve zemlje i koja garantuje evropsku budućnost Kosova i Srbije“, rekao je Tači nakon razgovora sa Lajčakom u Prištini.

Preneo je da je razgovor njih dvojice bio korektan i konstruktivan, otvoren u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi, prema Tačiju, značio „uzajamno priznavanje i mogućnost da se Kosovo pridruži Ujedinjenim nacijama“.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa Tačijem imao dobar i pronicljiv sastanak.

„Imao sam vrlo dobar i izuzetno pronicljiv razgovor sa predsednikom Hašimom Tačijem. Složili smo se da je Kosovu potreban dijalog i sveobuhvatni sporazum“, napisao je Lajčak.

Za kasnije je planiran sastanak Miroslava Lajčaka sa čelnicima političkih partija i episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

Lajčak, koji je juče doputovao u Prištinu, najpre je razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Hoti je nakon sastanka rekao da je poseta Lajčaka organizovana kako bi se uradila procena dosadašnjeg toka dijaloga i kako bi se uradili planovi za naredne sastanke u tom procesu. Istakao je da nije lak proces dijaloga i da „ima veoma teške teme kao što je Zajednica srpskih opština“.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 14. oktobar 2020.

Vučić: Pre razgovora Priština da ispuni potpisano

Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali pre bilo kakvih rešenja moraju da ispune ono što su potpisali, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, ali ne kao neka nevladina organizacija. „To ne može biti neka nevladina organizacija“, poručio je Vučić za RTS.

Kako kaže, predstavnici Beograda imaće strpljenja.

„Mi ćemo pokazati strpljivost i ne brinite, imaćemo dovoljno strpljenja“, naveo je predsednik Srbije uoči dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beograd.

Ponovio je da je važno da se sa Lajčakom razgovara o kompromisnom rešenju.

„Uvek smo za dijalog i razgovor i trudim se da ne odgovaram na svakodnevne gluposti iz Prištine. Želimo mir i stabilnost, protok roba, kapitala, usluga i ljudi. To je važno, a ja da njih vređam, kao što oni nas vređaju, to ne mogu“, rekao je Vučić.

 

Foto: V. Ćup/Gračanica Onlajn

 

Izvor: Tanjug/B92, 14. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u