Fejsbuk i Tviter zabranili deljenje članka o korupciji Bajdenovog sina

U članku se navodi da je Bajdenov sin upoznao ukrajinskog preduzetnika s ocem koji je tada bio zadužen za američke odnose s Ukrajinom te da je stariji Bajden diplomatiju prema Kijevu prilagođavao sinovim poslovnim interesima

Tviter je onemogućio korisnicima da dele ili „linkuju“ kontroverzni članak „Njujork posta” o demokratskom kandidatu za predsednika SAD Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru. I Fejsbuk je objavio da radi na smanjivanju distribucije tog članka.

Korisnici koji su pokušali da podele članak na Tviteru dobili su poruku upozorenja da njihov zahtev ne može biti ispunjen „jer su Tviter ili partneri tu vezu prepoznali kao potencijalno štetnu“.

Upozorenje su dobili i korisnici Tvitera koji su pokušali da kliknu na link ka članku.

U članku se navodi da je Bajdenov sin Hanter upoznao ukrajinskog preduzetnika s ocem dok je kao potpredsednik vodio američke odnose s Ukrajinom te da je stariji Bajden svoju diplomatiju prilagodio Kijevu kako bi pomogao sinovim poslovnim interesima, piše „Radio Slobodna Evropa“.

Bajden je sve negirao i tvrdi da sa svojim sinom nije razgovarao o svom poslu. Stručnjaci takođe kažu da su navodi lažni te postavljaju pitanja o izvorima članka.

Čini se da je Tviterova odluka o sprečavanju korisnika da dele članak deo napora firme da ograniči širenje dezinformacija na svojoj platformi uoči američkih predsedničkih izbora u novembru.

I Fejsbuk je takođe najavio da će smanjiti distribuciju članka dok se ne proveri tačnost činjenica.

– Želim biti jasan da ovu priču mogu proveravati Fejsbukovi partneri za proveru činjenica. U međuvremenu smanjujemo njenu distribuciju na našoj platformi – kazao je predstavnik kompanije Endi Stoun.

Ove poteze društvenih mreža je komentarisao i Donald Tramp.

„Tako je strašno da su Fejsbuk i Tviter uklonili priču Njujork posta o ‘Smoking Gan’ (nepobitan dokaz krivičnog dela, prim.prev) mejlovima koji se odnose na Uspavanog Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. To je za njih samo početak. Nema ništa gore od korumpiranog političara“, napisao je Tramp na Tviteru.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Andrew Harnik

 

Izvor Blic, 15. oktobar 2020. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u