Lajčak: ZSO će biti formirana tek nakon sporazuma o normalizaciji

„Zajednica srpskih opština, kao i svi drugi elementi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji biće sprovedeni tek nakon potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma”

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da Priština mora da pokaže konzistentnost sprovođenjem sporazuma o ZSO iz 2013. i 2015. godine.

„Sledeći korak je razgovor o statutu i treba da se dogovore detalji za formiranje te organizacije. Implementacija počinje kada se potpiše sveobuhvatan sporazum, ali treba da se zna unapred šta se potpisuje“, rekao je Miroslav Lajčak na kraju posete Prištini.

Istakao je da će se dijalog nastaviti i očekuje uskoro obe delegacije u Briselu.

Svi sagovornici Miroslava Lajčaka u Prištini izrazili su podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog važan i potvrdili da će u Prištini ispuniti sve obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

To je, kaže, najbitniji i pozitivan rezultat njegove posete Prištini.

Na pitanje da u Prištini odbijaju da razgovaraju o ZSO, rekao je da ukoliko nema sporazuma neće biti ni normalizacije odnosa i neće biti dogovora bez Zajednice.

„Kosovo je pokazalo posvećenost i potpisalo je te sporazume, kosovski parlament je ratifikovao te sporazume, i Kosovo mora da implementira te sporazume. To je deo dogovora i kad neki političar kaže da je to zaključen slučaj to znači da neće da ponovo otvori tekst, i mi ne tražimo da otvori nego da implementira ono šta je već potpisano“, istakao je Lajčak.

Naglasio je da sve što je dogovoreno mora biti implementirano i da je to ključna stavka svakih pregovora.

„Tako da će implementacija doći u svakom slučaju. Moramo zapamtiti da pregovori ne funkcionišu tako da mogu da primim, ali ne mogu i neću da dam“, napomenuo je Lajčak.

Nakon dvodnevne posete Prištini, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog dolazi u Beograd.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Johanna Geron

 

Izvor RTS, 15. oktobar 2020.

 

ZSO tek nakon novog sporazuma?

Zajednica srpskih opština, kao i svi drugi elementi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji biće sprovedeni tek nakon potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, rekao je danas specijani izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju posete Prištini, ocenjujući da nema razloga da Srpska lista napusti kosovske institucije, prenosi FoNet.

Lajčak je na konferenciji za štampu rekao da su ga sagovornici u Prištini uverili da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da ih je pozvao da budu spremni na kompromis, preneo je Kossev.

Kao što znate, dodao je, “pregovaramo o Sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će rešiti sve otvorene probleme zauvek i približiti Kosovo i Srbiju EU jer je to sporazum i proces zasnovan na međunarodnom pravu i EU acquis i koji će stabilizovati regionalnu situaciju“.

Kada je Zajednica srpskih opština u pitanju, Lajčak je podvukao da Kosovo, radi svoje evropske budućnosti, mora da poštuje sporazume.

„Ova tema je na Kosovu propraćena emotivno i razumem osetljivost, ali dozvolite da budem jasan da EU nema interes da destabilizuje Kosovo niti da napravi Kosovo nefunkcionalnim, a u isto vreme, Kosovo se obavezalo dogovorom iz 2013. i 2015. i mora da pokaže konzistentnost i da poštuje ove obaveze“, rekao je Lajčak.

Pozvao je sve sagovornike iz Prištine, naglasivši da je imao oko 25 sastanaka, da se ukinu partijske razlike u posmatranju dijaloga, da dijalog izdignu iz dnevne politike i budu spremni na kompromis.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, tvrdi Lajčak, dodajući da je to najbitniji ishod njegovih sastanaka u Prištini.

Na pitanje da objasni da li će od Kosova biti zatraženo da ponovo razgovara o ZSO ili da sprovede sporazum koji je oborio kosovski ustavni sud i da li će ZSO biti dogovorena pre konačnog sporazuma, Lajčak je rekao da je „Sporazum o ZSO je već postignut u Briselu 2013., ali nije sproveden”.

„Takođe, postoji i mišljenje Ustavnog suda, ali Ustavni sud nikada nije rekao da ZSO ne treba da se formira. Ustavni sud je rekao da treba biti oformljena u skladu sa mišljenjem suda”, napomenuo je Lajčak.

Prema njgovim rečima, sledeći korak je razgovor o Statutu i to očekujemo.

„ZSO je deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji i on će biti sproveden nakon potpisivanja, dakle sprovođenje dogovora o ZSO će početi nakon potpisivanja. Ali detalji o ZSO treba da budu deo procesa dogovaranja sporazuma”, rekao je Lajčak.

On je napomenuo da ” trenutku potpisivanja sporazuma ne sme biti nejasnoća u vezi sa detaljima“.

Pozvao je sve subjekte na Kosovu da, koristeći sporazume iz 2013. i 2015. i mišljenje Ustavnog suda, daju predloge za ZSO i budu spremni da o tome diskutuju u dijalogu.

Na pitanje o detaljima razgovora sa Srpskom listom, Lajčak je rekao da Srpska lista nema razloga da napusti institucije jer je ZSO dogovorena i o njoj će se diskutovati.

 

Izvor europeanwesternbalkans.rs, 15. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u