Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес држи говор током седнице Генералне скупштине, децембар 2016. (Фото: UN/Manuel Elias)

Ž. Jovanović: Negativan izveštaj UN o Prištini je posledica pritiska SAD

„Albanski lideri dugo su posmatrani kao zaštićena jagnjad... Sada su Amerikanci procenili da su se Albanci suviše uzjogunili“

Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u kojem Hašima Tačija i Kadrija Veseljija optužuje za podrivanje rada Suda za zločine OVK, nagoveštava da međunarodna zajednica gubi strpljenje za ponašanje Prištine.

Opstrukcija albanskih vlasti na KiM na gotovo svim poljima – od dijaloga sa Beogradom do istrage zločina OVK – sve češće nailazi na negativne reakcije na adresama koje su ih dosad, ne samo tolerisale, već i podržavale u takvom ponašanju. Posle „čvrste ruke“ Ričarda Grenela u Vašingtonu, sada se Priština srela i sa osudama Guteresa.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova i predstavnik Srbije u UN Vladislav Jovanović i u ovoj oceni Guteresa vidi uticaj Vašingtona:

– Guteres sigurno ne bi bio tako kategoričan u izveštaju da nije diskretno podržan od Amerike. Albanski lideri dugo su posmatrani kao zaštićena jagnjad, a oni koji su stigli do Haga su oslobađani. Sada su Amerikanci procenili da su se Albanci suviše uzjogunili. Svojim ponašanjem počeli su da štete američkim interesima na Balkanu i posebno u Srbiji. Zato je Vašington odlučio da sud treba da deluje efikasnije, a pokušaj Tačija da lobira u Americi protiv optužnica ovog puta nije uspeo.

Jovanović kaže da će Guteresov izveštaj diktirati ton sednice SB, kao i da će se Amerikanci pridružiti pritisku na Prištinu iako neće biti tako eksplicitni u osudi:

– To što se dešava jeste jedan vid pripitomljavanja Prištine.

Ambasador Branko Branković, koji je, između ostalog, zastupao interese Srbije u UN, kaže da je važno što se konačno čuje glas Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM:

– Ti izveštaji često su bili pristrasni, ali ovde su činjenice evidentne. Ovim UN ponovo stupa ozbiljnije na scenu u pokušaju da se nađe rešenje. Priština već dugo opstruira dijalog i zato su važne ovakve ocene Guteresa. Istovoremeno, to je i ozbiljan šamar Evropskoj uniji, koja od 2013. ne uspeva da provede ništa od onoga što je pod njenim okriljem potpisano.

Branković kaže da bi i Lajčak, koji je ovih dana u Prištini i u Beogradu, trebalo posle ovoga da kaže šta misli o izjavi Guteresa:

– EU je važan faktor i treba da ponovo zauzme mesto koje joj pripada, a oko Kosova su se ozbiljno obrukali.

Osude Tačija i Veseljija Guteres je izneo u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu koji bi trebalo da se 21. oktobra nađe pred Savetom bezbednosti.

Jovanović kaže da se ne bi iznenadio da u budućnosti dođe do ozbiljne promene američke pozicije po pitanju Kosova:

– Vašington bi mogao da proceni da je Srbija snažnija karta u igri na Balkanu i da bi trebalo zaigrati na nju, posebno u svetlu činjenice da bi američko odsustvo sa ovih prostora mogli da iskoriste oni koje oni nazivaju „malignim uticajem“.

 

Foto: UN/Manuel Elias

 

Izvor Večenje novosti, 15. septembar 2020.  

 

 BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u