Bajden objavio dokument u kome najavljuje promenu pristupa SAD prema Kosovu?

Bajden se obavezao da će raditi na sporazumu između Beograda i Prištine koji „poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje”

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, „neuravnoteženi pristup” administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i tzv. Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, „pravdu i jednakost u odnosima”.

Bajden u dokumentu „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom” govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, „poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje”.

Takođe je najavio da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići, prenosi Tanjug.

U dokumentu je navedeno da će Bajden „ohrabriti” EU da ispuni svoje obećanje da će građanima tzv. Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije tzv. Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Foto: Atdhe Mulla/Prishtina Insight

 

Izvor politika.rs, 18. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u