Jesu li albanski mediji izmislili Bajdenov dokument o Kosovu?

Pojedini prištinski mediji objavili su navodni dokument iz predsedničke kampanje Džozefa Bajdena, ali postoji sumnja u autentičnost te vesti

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti „neuravnoteženi pristup“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i tzv. Kosovu obnavljajući „pravdu i jednakost u odnosima“, prenose danas albanski mediji sa KiM.

Albanski mediji se pozivaju na dokument pod nazivom „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“ gde Bajden navodno govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu. Između ostalog navode i da je kao senator branio interese Kosova i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces.

U tekstu, koji prenose prištinski mediji, navodno piše i da će se Bajden obavezati da radi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine radi stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, „poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje“.

Takođe, prema istim navodima, najavio je da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići.

Ozbiljna sumnja u autentičnost vesti

Pojedini prištinski mediji objavili su jutros navodni dokument iz predsedničke kampanje Džozefa Bajdena, u kojem navodno najavljuje promenu američke politike prema Beogradu i Prištini u odnosu na predsednika Donalda Trampa, ali postoji sumnja u autentičnost te vesti, kaže politički analitičar Nemanja Starović.

– Autentičnost dokumenta pod nazivom „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“ bi se morala staviti pod veliki znak pitanja, budući da je plasiran preko jednog albanskog portala, da nije objavljen u američkim medijima, te da ga nema niti na jednom od zvaničnih kanala komunikacije Bajdenove kampanje – objašnjava Starović za Kosovo onlajn.

On ukazuje da se na zvaničnoj internet stranici Džozefa Bajdena nalazi čitav niz dokumenata u kojima izlaže svoju viziju prosperiteta brojnih etničkih i manjinskih zajednica u SAD poput Jevreja, Arapa, Portorikanaca, ali ne i saopštenje koje je navodno upućeno Albancima.

– Posebno je zanimljivo to što dokument objavljen na albanskom portalu po strukturi neodoljivo podseća na saopštenje koje je Bajden pre nekoliko dana uputio grčkoj zajednici u SAD i koje je moglo poslužiti kao model za izradu ovog saopštenja upitne autentičnosti – upozorava Nemanja Starović.

 

Foto: Jessica Rinaldi/Globe Staff

 

Izvor Kurir, 18. oktobar 2020. 

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u