Patrijarh pozvao građane da poštuju epidemijske mere tokom krsnih slava

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pozvali su građane da krsne slave proslave na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje naših bližnjih

Na današnjem sastanku u Patrijaršiji, na kojem je prisustvovao i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Goran Stevanović, ministar Lončar je Njegovu Svetost Patrijarha Irineja upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u našoj zemlji, kao i o pripremljenosti zdravstvenog sistema na novi pik korona-virusa. Ministar je tom prilikom istakao da će zdravstveni radnici i ovoga puta učiniti sve da očuvaju zdravlje naših građana, ali da je neophodno da se poštuju mere kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej istakao je da Srpska Pravoslavna Crkva i Ministarstvo zdravlja imaju isti cilj, zdravlje i dobrobit građana naše zemlje, i pozvao sve građane na solidarnost i jedinstvo.

Krsne slave su događaji koji simvolišu našu duhovnost, baštine našu tradiciju, okupljaju i čuvaju naše porodice, a danas, u vremenu epidemije, imaju i poseban značaj, jer ako se proslavljaju i obeležavaju na neadekvatan način mogu negativno uticati na očuvanje javnog zdravlja.

U skladu s tim, Njegova Svetost Patrijarh  srpski g. Irinej i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pozvali su građane da se u svakoj situaciji pridržavaju protivepidemioloških mera, a da krsne slave proslave na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje naših bližnjih. Jer, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okipljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogih ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera.

 

Izvor SPC.rs, 19. oktobar 2020. 

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u