U Srbiji rekordan broj zaraženih; Kon: Razmotriti zabranu kretanja

Predrag Kon: Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice... Za sada nije opcija vanredno stanje

U prethodna 24 časa u Srbiji je prisustvo virusa korona laboratorijski potvrđeno kod 512 osoba, što je najveći broj novozaraženih na dnevnom nivou od početka epidemije.

Po podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, od poslednjeg preseka je testirano 7.425 osoba.

Od posledica infekcije preminula je još jedna osoba čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 781, javlja Beta.

Na bolničkom lečenju je 490 kovid pacijenata od kojih je 27 na respiratorima.

Procenat smrtnosti trenutno iznosi 2,10.

Od početka epidemije, u Srbiji je testirana 1.256.531 osoba a prisustvo virusa potvrđeno je kod 37.120 osoba.

Izvor Politika, 21. oktobar 2020. 

Kon: Razmišljati o zabrani kretanja

„Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice… Za sada nije opcija vanredno stanje. Mi ne možemo da odustanemo ako je neophodno da uvedemo vanredno stanje“, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

On je istakao da je Krizni štab vrlo zabrinut.

– Mi vidimo da se preporuke nikada ne poštuju i to je nešto što nas čini vrlo frustriranim. Mi smo vrlo zabrinuti, teška zabrinutost to jeste, nije strah. Nikog ne želimo da ograničavamo, ali želimo da sprečimo smrtni ishod – istakao je naš stručnjak.

Kon je istakao „da se on pita što se tiče mera uveo bi obavezno nošenje maski“ i to bi zaoštrio do mogućnosti koje može ova zemlja.

– Moramo sprečiti nedodirljivost onih koji se ponašaju kao da ničega nema i to sankcijama. Ništa ne možemo uraditi bez vanrednog stanja – rekao je dr Kon.

Unapred bih predvideo kad je potpuna zabrana kretanja i kada je potpuno neprihvatljivo da se ljudi sastaju.

– Ovo nije šala, ovo je treći talas i to pred zimu kada je najveći potencijal virusa. Mislim da se to nikada nije čulo i mislim da se ni sada ne razume da je snaga najveća sada – zaključio je on za Kurir.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Blic, 21. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u