Krivokapić odbacio predlog da se na popisu ne traže podaci o jeziku, veri i naciji

Smatraju nekorisnim da se „u ovom istorijskom trenutku” za Crnu Goru traže rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine DPS-a Mila Đukanovića

Pitanje izjašnjavanja tokom popisa stanovništva o nacionalnoj, verskoj pripadnosti, kao i o jeziku, nije egzistencionalno pitanje, poručili su iz tima crnogorskog mandatara Zdravka Krivokapića.

Na taj način su iz tog tima odgovorili da je neprihvatljiva inicijativa Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj pripadnosti i o jeziku.

Iz Krivokapićevog tima su za podgorički Dan saopštili da je popis relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada, kako su naveli, ne sme manipulisati u političke svrhe, prenosi Tanjug.

Smatraju nekorisnim da se, kako kažu, „u ovom istorijskom trenutku” za Crnu Goru, traže rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

A to tim pre, kako ističu, što će tokom narednog popisa građanin napokon moći slobodno da izjasni o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo da uskrati.

„Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala redak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom”, naveli su iz ekspertskog tima Krivokapića.

Naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, „bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila”.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, verskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati pravo da se po pitanju bilo koje svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 22. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u