Папа подржао хомосексуалне бракове, део католика узнемирен

У ватиканском документу из 2003. наводи се да поштовање Цркве за геј људе „ни на који начин не може да води одобравању хомосексуалног понашања или законском признавању хомосексуалних заједница”

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања постао је први папа који је подржао истополне грађанске партнерске заједнице.

У интервјуу за документарни филм „Франческо”, који је данас премијерно приказан на фестивалу у Риму, папа Фрања је рекао да „хомосексуалци имају право да буду део породице”.

„Они су деца Бога. Не можете некога избацити из породице нити због тога учинити њихов живот бедним. Оно што морамо имати је закон о грађанској заједници, на тај начин они су законски покривени”, казао је Фрања, преноси Бета.

Док је био надбискуп Буенос Аиреса, Фрања је подржао грађанске партнерске заједнице за хомосексуалне парове као алтернативу истополним браковима. Он међутим никада то до сада није учинио као папа.

Папина изјава је наишла на одобравање хомосексуалних католика, али и на захтеве конзервативаца за појашњењем, имајући у виду званично учење Ватикана о том питању.

Римокатолички свештеник Џејмс Мартин, познат по тежњи за изградњом мостова према хомосексуалцима унутар Цркве, похвалио је папину изјаву као „велики корак напред у подршци Цркве припадницима ЛГБТ заједнице”.

Мартин је навео да је папина позитивна изјава о грађанским партнерствима хомосексуалаца „снажна порука оним местима где се црква противи таквим законима”.

С друге стране, конзервативни бискуп у америчком граду Провиденс Томас Тобин одмах је затражио разјашњење од папе.

„Папина изјава је јасно супротстављена дуготрајном учењу Цркве о истополним заједницама. Црква не може да подржи прихватање објективно неморалних односа”, навео је Тобин.

Римокатоличко учење говори да се према хомосексуалцима мора односити с поштовањем, али и да су хомосексуални чинови „суштински поремећени”.

У документу ватиканске канцеларије за доктрину из 2003. године наводи се да поштовање Цркве за геј људе „ни на који начин не може да води одобравању хомосексуалног понашања или законском признавању хомосексуалних заједница”.

Став Ватикана, наведен у том документу, јесте да би на тај начин било не само опроштено „девијантно понашање”, већ и створен еквивалент браку, који Црква сматра нераздвојивом заједницом мушкарца и жене.

Дугометражни документарац, који обухвата претходних 7,5 година, колико је Фрања поглавар Римокатоличке цркве, бави се питањима до којих је папи највише стало, животне средине, сиромаштва, миграције, расне и социјалне неједнакости и људи најтеже погођених дискриминацијом.

Филм се бави и папиним односом према оптужбама о сексуалном злостављању под окриљем Римокатоличке цркве.

Режирао га је Јевгениј Афињејевски, Јеврејин рођен у Русији који сада живи у Лос Анђелесу. На документарцу је радио од почетка 2018. године.

Афињејевски се током пројекта толико приближио папи да му је у августу показао филм преко „ај-педа”.

Филм је премијерно приказан данас, на 48. рођендан Афињејевског. Режисер је навео да га је папа изненадио тортом на данашњем састанку у Ватикану.

 

Фото: Vatican Pool/Getty Images

 

Извор Политика, 21. октобар 2020. 

 

БОНУС ВИДЕО

Препоручујемо
Пратите нас на YouTube-u