Oštra poruka Sija Americi: Dobićete razarajući udarac u glavu

Na obeležavanju 70. godišnjice ulaska Kine u Korejski rat protiv Amerike, kineski lider poslao neobično oštru poruku rivalskoj sili

Kina nikada neće dozvoliti bilo kojoj sili da joj naruši nacionalni suverenitet ili da odvoji deo njene svete teritorije i biće spremna da se bori protiv takvih pretnji, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

„Nećemo sedeti i gledati kako nam neko narušava nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i nikada nećemo dozvoliti nikome da povredi i podeli svetu teritoriju naše otadžbine. Ukoliko bi se tako nešto desilo, kineski narod bi sigurno odgovorio razarajućim udarcem u njihovu glavu“, rekao je kineski lider.

Kina ne želi hegemoniju ili ekspanzionizam i protivi se takvoj politici, dodao je on.

„U današnjem svetu, neprihvatljivi su bilo koji unilateralizam, protekcionizam i ekstremni egoizam. Bilo koji metod ucene, blokade i ekstremnog pritiska je potpuno neefikasan. Bilo kakvo ponašanje koje se fokusira na samo sebe i ponašanje koje angažuje hegemoniju i siledžijstvo jednostavno neće raditi i vodiće u slepu ulicu“, rekao je Si Đinping tokom obeležavanja 70. godišnjice ulaska kineskih dobrovoljaca u Severnu Koreju tokom Korejskog rata, u kom su se sukobili sa američkim snagama.

 

Izvor Sputnjik, 23. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u