Erdogan uvredio Makrona, Francuska povukla ambasadora iz Turske

Nakon što je Erdogan savetovao Makronu da preispita mentalno zdravlje, Francuska je odlučila da povuče svog ambasadora iz Ankare

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima.

„Sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan, prenosi Rojters.

Turski lider je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o „islamskom separatizmu” i potrebi da se islam u Francuskoj „strukturira”. Predlog zakona o borbi protiv separatizma u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Cilj je da se ojača sekularnost i konsoliduju republikanski principi. Ali nameravana pojačana kontrola finansiranja džamija i zabrana školovanja imama u inostranstvu mogu dovesti do tenzija u odnosima sa Turskom.

Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje „mentalno zdravlje” francuskog kolege Emanuela Makrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda. Kako prenosi Rojters, Francuska jezbog Erdoganove izjave povukla svog ambasadora iz Turske.

„Reči predsednika Erdogana su neprihvatljive. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede”, navodi se u saopštenju Jelisejska palate, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Keystone

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u