Nova vlada: Selakoviću diplomatija, Vulinu MUP, Stefanoviću odbrana…

Nakon sednice predsedništva SNS saopštena imena novih ministara u Vladi na čijem čelu će biti Ana Brnabić

Posle sednice predsedništva SNS-a, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mandatarka Ana Brnabić saopštila je sastav nove vlade:

– ministarstvo finansija Siniša Mali

– ministarstvo privrede Anđelka Atanacković

– ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

– ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović

– ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

– ministarstvo rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

– ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

– ministarstvo pravde Maja Popović

– ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović

– ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić

– ministarstvo unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin

– ministarstvo odbrane Nebojša Stefanović

– ministarstvo spoljnih poslova Nikola Selaković

– ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović

– ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ( čeka se odluka SPS)

– ministarstvo zdravlja Zlatibor Lončar

– ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević

– ministarstvo za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović

– ministarstvo omladine i sporta Vanja Udovičić

– ministarstvo kulture i informisanja Maja Gojković

– ministarstvo za brigu o selu Milan Krkobabić

Kadrovska pitanja za mesta potpredsednika valde i ministara bez portfelja rešiće se naknadno.

Vučić: Ministarstvo odbrane nije utešna nagrada

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da ministarstvo odbrane nije „utešna nagrada”, jer je on posle te funkcije postao predsednik Srbije.

„Merili smo ko šta može da uradi u naprednom periodu”, rekao je Vučić posle sednice predsedništva SNS na kojoj je predložen novi sastav vlade, u kojoj dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović preuzima resor odbrane, dok Aleksandar Vulin koji je vodio to ministarstvo, preuzima dužnost ministra policije.

Govoreći o novoj vladi Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezulati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

On je rekao da je insistirao na borbi protiv organizovanog kriminala da Srbija, kako je naglasio „ne bila kao Kolumbija sa mafijaškim ubistvima, kao što je bila 2002-2003. godine”.

Takođe je istakao da je Srbija naglašeno na evropskom putu i da želi da ispuni sve potrebne vrednosti Evropske unije, ali da Srbiji kao državi ne mogu da se nameću neke koje to nisu.

On je najavio i da će do marta naredne godine biti održana skupština SNS-a zbog potrebnih temeljnih promena u društvu kao i stranci, što podrazumeva i kadrovske promene, prenosi Beta.

Suzana Paunović novi generalni sekretar predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi generalni sekretar predsednika biti dosadašnja direktoraka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Vučić je naveo da doskorašnji generalni sekretar Nikola Selaković ide na mesto ministra spoljnih poslova, dok ljudska i manjinska prava preuzima Gordana Čomić koroz svoje ministarstvo.

„Zato će novi generalni sekretar biti Suzana Paunović”, rekao je Vučić i dodao da će se videti ko će biti generalni sekratar u Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Beta.

Predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno

U narednoj vladi ima dosta promena, ali će to biti i vlada kontinuiteta, primetio je danas predsdenik Aleksandar Vučić i dodao da na sednici Predsedništva SNS predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno.

„Usvojen je ogromnom većinom, ali je bilo nesuglasica. Bila su dva glasa protiv i jedan uzdržan”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je poželeo uspeh novoj vladi, da se izbori sa svim izazovima, dodajući da će je hrabriti i braniti kada bude potrebe, a kritikovati kada zasluži, i to sve članove, bez obriza na članstvo u stranci.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će procenat žena u Vladi Srbije biti iznad evropskog proseka, koji je 25-26 odsto, – 47,8 ili 50 odsto.

„Ja nisam neko ko podilazi ‘ključ varijantama’, da neko bude ministar samo zato što je određenog pola, ali mislim da smo birali energične, vredne žene, a lično sam insistirao da budu prihvaćene dve koje nisu funkcionerke SNS – Darija Kisić i Anđelka Atanacković”, rekao je Vučić.

On je pojasnio da je na Atanacković insistirao, jer zna šta je gotovo ni iz čega uspela da napravi od Prve petoletke, zna probleme privrede i ima, kako kaže, strahovitu energiju koja se retko nalazi. To isto, dodao je, važi i za Dariju Kisić Tepavčević.

Vučić je istakao da Toma Momirović, kandidovan za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Momirović, kaže, ne samo da dolazi iz uspešne kompanije, već je bio spreman da primi udarce različitih političikih, a posebno ekonomskih neznalica, čak i kada se protivio povećanju minimalne zarade.

To protivljenje povećanju minimalca je bio razlog što nije dobio sektor za rad, ali se od njega očekuje da brine o biznisu, da pregovara o poslovima u oblasti infrastrukture, da bude tvrd i čvrst, kao u pregovorima oko minimalne zarade.

„On je tada rekao ‘ja sam poslodavac, isplaćujem plate i za mene je teško da povećavam minimalac’. Jedini je koji je to priznao, dok su drugi ćutali”, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Momirović uspešno voditi ministarstvo u koje se polažu velike nade, i zbog programa Srbija 2025, prenosi Tanjug.

 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović 

 

Izvor Politika, 25. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u