Izborna saga porodice Bajden

Ako je tačno da „gde ima dima, ima i vatre”, investiciona i poslovna aktivnost Hantera Bajdena, sina Džoa Bajdena, predstavlja požar koji se vidi od Kalifornije do Kolorada

Ako Džo Bajden izgubi 3. novembra, interes javnosti da sazna da li je njegov sin Hanter iskoristio prezime kako bi prigrabio milione dolara od inostranih donatora će verovatno utihnuti. To pitanje više neće biti važno, ljude prosto neće zanimati.

Ali ako Džo Bajden postane predsednik, evo jednog predviđanja: Do Martovskih ida 2021. godine (prema rimskom kalendaru Martovske ide su dan sećanja na ubistvo Julija Cezara. Prema gregorijanskom kalendaru obeležavaju se 15. marta; prim. prev.) biće imenovan specijalni tužilac koji će istraživati bogatstvo porodice Bajden i način na koji je ono stečeno.

Pedesetogodišnja tradicija

Zašto je takva istraga gotovo izvesna u slučaju Bajdenove pobede?

Prvo, u Americi postoji pedesetogodišnja tradicija da antagonistički nastrojeni mediji i politički neprijatelji ruše predsednike kojima se protive. Afera Votergejt je bila prototip – tu se radilo o vrsti političkog prisluškivanja kakva je Dž. Edgar Huver redovno obavljao iz uslužnosti prema predsednicima.

Ipak, sitni prekršaji i zataškavanje od strane Bele kuće prenaduvani su od strane neprijateljski nastrojenog Kongresa, medija i specijalnog tužilaštva, sa ciljem da se sruši predsednik koji je nedugo pre toga pobedio u 49 od 50 država i osvojio 60 odsto glasova svojih sunarodnika.

Godine 1984. Ronald Regan osvojio je ogromnu većinu, pobedivši takođe u 49 država. Ali kada je 1986. izgubio Senat, Vašington je pokušao da prekine njegov mandat, odnosno da ga obori sa vlasti zbog slanja pomoći antikomunističkim Kontrašima u Nikaragvi. Regan je za dlaku izbegao takvu sudbinu, nastavljajući svoj mandat u kojem je na kraju, u ime celog Zapada, uspeo da pobedi u Hladnom ratu.

Istraga nezavisnog specijalnog tužioca o ugovoru o zemljištu u Arkanzasu predsednika Bila Klintona razvila se u seks skandal zbog kojeg je predsednik lažno svedočio. To je dovelo do njegovog impičmenta od strane većinski republikanskog Predstavničkog doma.

Bivši američki predsednik Bil Klinton tokom odlaska nakon govora u Beloj kući tokom kojeg se izvinio zbog postupaka koji su pokrenuli impičment 1998. godine (Foto: Paul Hosefros/The New York Times)
Bivši američki predsednik Bil Klinton tokom odlaska nakon govora u Beloj kući tokom kojeg se izvinio zbog postupaka koji su pokrenuli impičment 1998. godine (Foto: Paul Hosefros/The New York Times)

Čak i pre nego što je postao predsednik, Donald Tramp je bio meta istrage FBI-ja. To je dovelo do Malerove istrage koja ja trajala godinama, da bi se na kraju utvrdilo da Tramp nije bio u dosluhu sa Vladimirom Putinom na izborima 2016. godine.

Ipak, naneta je ozbiljna šteta Trampovom predsednikovanju, a uprkos neuspehu Malerove istrage da nađe inkriminišuće dokaze, Predstavnički dom Nensi Pelosi opozvao je predsednika zbog telefonskog poziva u kojem je predsedniku Ukrajine sugerisao da bi mogao da sarađuje u američkoj istrazi o tome šta su Džo i Hanter Bajden radili u njegovoj zemlji.

Gde ima dima…

Dakle, Amerika je postala zemlja u kojoj oni koji izgube predsedničke izbore mogu pokušati da igraju na kartu opoziva novog predsednika. „Treće-svetizacija“ američke politike je dobro uznapredovala. Ipak, kliše ostaje tačan: gde ima dima, ima i vatre. A poslovna i investiciona karijera Hantera Bajdena je poput požara u Kaliforniji čiji dim se vidi iz Kolorada.

Dok je potpredsednik Džo Bajden bio glavni čovek predsednika Obame za obračun sa korupcijom u Ukrajini, sinu Hanteru, bez iskustva u naftnoj i gasnoj industriji, iznenada je ponuđeno mesto u upravnom odboru kompanije Burizma holdings, korumpiranog gasnog preduzeća iz Ukrajine, i plata od 83.000 dolara mesečno.

Godine 2013. Hanter se pridružio svom ocu nas poslovnom putu u Pekingu. Tokom svog boravka tamo, Hanter je dao sve od sebe da ugovori prebacivanje 1,5 milijardi dolara iz kineskih fondova u investicioni fond u kojem je on bio savetnik. Tako tvrdi Tramp.

Prema izveštaju Senata, udovica gradonačelnika Moskve je 2014. godine prebacila 3,5 miliona dolara investicionoj kompaniji koju je pokrenuo Hanter Bajden. Hanterov advokat to negira.

Sada se dolazi do saznanja da je Hanter poslovao sa kineskom kompanijom 2017. godine, i da je možda uzeo pet miliona dolara, prevarivši time svog partnera Tonija Bobulinskog.

Bobulinski, bivši pomorski oficir, tvrdi da je Hanter pokušao da iskoristi prezime porodice Bajden i da su on, Hanter i brat Džoa Bajdena – Džim – bili uključeni u projekat prikupljanja keša od strane Kineza. Štaviše, bivši potpredsednik bio je tihi partner u toj operaciji, „veliki momak“ čije ime nikada nije trebalo pominjati. Bobulinski je rekao da se sastao sa Džoom Bajdenom na sat vremena kako bi razgovarali o tome.

Tim Bajdenove kampanje naziva ovo ruskom dezinformacijom. Džo Bajden kaže:

Nikada nisam dobio ni dolar inostranog novca. Nikada nisam koristio svoju poziciju ili uticaj kako bih unapredio poslovanje svog sina sa stranim entitetima. Nikada nisam razgovarao sa svojim sinom ni o jednom njegovom poslu u Ukrajini, Rusiji, Kini ili bilo gde drugde.

Glavni mediji ili odbacuju optužbe kao nedokazane ili ignorišu priču, jasno je iz kojih motiva. Dođavola s novinarskom dužnosti, moramo da se rešimo Trampa. I sve što ugrožava taj najviši cilj mora da sačeka dan nakon izbora.

Međutim, ako Džo Bajden bude izabran, nestaće motiv za pokrivanje njega i Hantera. Ponovo će se pojaviti stari novinarski entuzijazam za lov i svrgavanje još jednog predsednika, a procuriće i nove informacije.

Hanter Bajden u pozadini posmatra svog oca, tadašnjeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, tokom govora na jednom skupu Svetskog programa za hranu, Vašington, 12. april 2016. (Foto: Teresa Kroeger/Getty Images)
Hanter Bajden u pozadini posmatra svog oca, tadašnjeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, tokom govora na jednom skupu Svetskog programa za hranu, Vašington, 12. april 2016. (Foto: Teresa Kroeger/Getty Images)

A kako se tvrdnje, insinuacije i njihova poricanja budu rasli, tako će se povećavati i pritisak na Bajdenovo Ministarstvo pravde da imenuje specijalnog tužioca koji će odvojiti istinu od laži i kršenje etičkih kodeksa od kršenja zakona.

Ako Bajden pobedi, sin Hanter će imati uzbudljivo proleće.

 

Preveo Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Paul Morigi/Getty Images for World Food Program USA

 

Izvor Buchanan.org

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u