Ponovo rasni neredi u SAD zbog ubistva Afroamerikanca

Postupanje policije prema Afroamerikancima ponovo je izvelo Amerikance na ulice. Drugi dan zaredom u Filadelfiji održavaju se protesti zbog ubistva Voltera Valasa

Sukob policije i demonstranata u Filadelfiji, nakon ubistva dvadesetsedmogodišnjeg Afroamerikanca Voltera Valasa. Uhapšena 91 osoba. Povređeno 30 policajaca, javlja Si-En-En.

Postupanje policije prema Afroamerikancima ponovo je izvelo Amerikance na ulice. Drugi dan zaredom u Filadelfiji održavaju se protesti zbog policijske intervencije tokom koje je ubijen 27-godišnji Afroamerikanac Volter Valas.

Jedna grupa je marširala mirno veći deo noći, skandirajući ime Voltera Valasa i uzvikujući: „Čije su ulice? Naše su ulice.“ Ali, protest je postao nasilan u blizini policijske stanice kada je velika masa naišla na nekoliko policajaca. Demonstranti su tokom sukoba gađali policiju kamenjem i ciglama, zapaljeni su brojni automobili, a povređeno je 30 policajaca.

„Većina povreda je zadobijena od predmeta bačenih na njih, najviše cigli, a na jednu policajku naleteo je automobil“, rekao je portparol policije.

Druga grupa ljudi pljačkala je u drugom delu grada. Snimak iz vazduha prikazao je ljude kako pljačkaju prodavnice tehničke robe i izlaze iz Valmarta sa televizorima i drugim predmetima.

„Policijska uprava Filadelfije zahteva da svi stanovnici 12, 16, 18, 19, 24, 25 i 26. okruga ostanu u svojim domovima, osim kada je to potrebno. Ova područja doživljavaju široko rasprostranjene demonstracije koje su postale nasilne zbog pljačke“, tvitovala je gradska kancelarija za upravljanje vanrednim situacijama. Iz policije navode da je zbog napada na policiju, provale i pljačke uhapšena 91 osoba.

Šta je prethodilo ubistvu

Dvadesetsedmogodišnji Volter Valas mlađi ubijen je u ponedeljak popodne u četvrti Zapadna Filadelfija. Na njega su dva policajca ispalila nekoliko hitaca. Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojem je javljeno da muškarac ima nož.

„Valas mlađi je uprkos pozivima policajaca odbio da baci nož“, rekao je Erik Grip, portparol filadelfijske policije.

Po rečima oca Volters Valasa, ubijeni muškarac je patio od psihičkih tegoba i bio je pod terapijom, prenosi Filadelfija inkvajer.

„Zašto nisu upotrebili električni pištolj?“ upitao je otac ubijenog mladića.

„Porodica Afroamerikanca Voltera Valasa, koga je policija u Filadelfiji ubila pošto je na njega ispalila više od 10 hitaca, pozvala je hitnu pomoć da mu pomogne tokom epizode psihičkog rastrojstva, a ne policiju“, izjavila je zastupnica porodice Šaka Džonson novinarima okupljenim ispred porodične kuće Volasovih.

Dodala je da je Valasova supruga u drugom stanju i da bi trebalo da se porodi ovih dana. Ubistvo je snimio kamerom jedan slučajni prolaznik i objavio snimak na društvenim mrežama, a i nekoliko svedoka je potvrdilo da je policija bez potrebe ispalila previše metaka.

Rasni protesti

Talas antirasističkih protesta, zahvatio je SAD 26. maja, dan posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, čoveka kojem je beli policajac više od osam minuta klečao na vratu. Flojd je za to vreme zapomagao i govorio da ne može da diše. Policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo, a trojica njegovih kolega optužena su za saučesništvo i podstrekivanje na ubistvo. Sva četvorica su razrešena dužnosti.

Proteste je samo nakon dva meseca od ubistva Džordža Flojda, izazvalo ranjavanje 29-godišnji Afroamerikanaca Džejkoba Blejka prilikom policijske intervencije. Blejk je pokušavao da prekine raspravu između dve žene, a kada je policija pristigla na mesto događaja, jedan policajac je u 29-godišnjeg Blejka ispalio sedam hitaca, od kojih su ga četiri pogodila.

Protesti su se u međuvremenu proširili na gotovo čitav svet – velikih antirasističkih skupova bilo je širom Britanije, u nizu evropskih gradova, na Novom Zelandu.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Matt Slocum

 

Izvor Filadelfija inkvajer/Si-En-En/RTS, 28. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u