Z. Čvorović: U čije ime govori Balkanist?

Zbog čega osnivač portala „Balkanist“, Oleg Bondarenko, predlaže Kremlju da u vezi Kosova i Metohije napusti Rezoluciju 1244 i preuzme diskurs Vašingtona i Brisela?

U autorskom članku objavljenom na portalu ruske federalne agencije „Novosti,“ osnivač ruskog medijskog projekta „Balkanist.ru,“ analitičar Oleg Bondarenko, izneo je tezu da se „kosovsko pitanje ne može konačno urediti bez učešća Moskve,“ ali da je s druge strane očigledno da „nedostaje moskovski predlog rešavanja kosovskog pitanja.“ Za razliku od Brisela i Vašingtona koji aktivno rade na pronalaženju konačnog rešenja za kosovsko pitanje, zvanična Moskva se po Bondarenku zadovoljava time što „postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, koja proglašava Kosovom delom Savezne Republike Jugoslavije.“ „Bilo bi dobro,“ predlaže ruski analitičar, „ako bi Moskva takođe aktivno formulisala svoje predloge,“ i pri tome naročito ima u vidu agilnost koju su američki pregovarači pokazali sa Vašingtonskim sporazumom.

Ruski analitičar nije ostao dužan objašnjenja u čemu bi takva proaktivna pozicija Kremlja u kosovskom pitanju bila drugačija od sadašnje koja polazi od Rezolucije 1244 kao temeljnog postulata. Bondarenko predlaže Kremlju da, kao prvo, shvati da „više ne postoji država kojoj je prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN pripadalo Kosovo,“ mada istovremeno sam priznaje da je Srbija pravni sledbenik SRJ. Potom naglašava kako se Rezolucija 1244 „ne primenjuje, prosto zato što nema države u čijim okvirima bi ona mogla da funkcioniše.“ I najzad, Bondarenko ukazuje kako je svestan da je Kosovo za Srbe ono što je „Kijev za Staru Rusiju,“ ali što se Rusa tiče niko „ne očekuje da se kaže da je Kijev Rusija.“

Ako bi rusko MID usvojio stav analitičara Olega Bondarenka, koji je, uzgred budi rečeno, i omiljena manipulativna teza Aleksandra Vučića, da Rezolucija 1244 ne garantuje teritorijalnu celovitost Srbije, već države koja više ne postoji – SRJ, onda bi to bacilo potpuno drugačije svetlo na učešće Rusije u procesu osamostaljivanja Crne Gore. Ukoliko bi Kremlj danas digao ruke od Rezolucije 1244 pod opravdanjem da više nema države čiji je teritorijalni integritet garantovan ovom Rezolucijom, tada srpski narod više niko ne bi mogao da razuveri da je nekadašnji čin ranog priznanje crnogorske nezavisnosti od strane Kremlja (Rusija je bila treća zemlja koja je to učinila, posle Islanda i Švajcarske) bio očigledan dokaz njene upletenosti u internacionalni antisrpski projekat razbijanja SRJ i posledično otimanje KiM od Srbije.

Ako bi rusko MID usvojio stav analitičara Olega Bondarenka da ruski zvaničnici konačno treba da priznaju da je Rezolucija 1244 neprimenjiva, pošto „nema države u kojoj bi takva Rezolucija funkcionisala,“ tada srpski narod više niko ne bi mogao da razuveri da je Rusija 1999. godine predložila Rezoluciju 1244 samo da bi izigrala Srbe za račun Zapada, a ne da bi sačuvala teritorijalni integritet Srbije na KiM.

Ako bi rusko MID usvojio stav analitičara Olega Bondarenka kako Kremlj mora da poruči Srbima da je vreme da se pomire sa gubitkom Kosova i Metohije, kao što su se Rusi pomirili sa gubitkom Kijeva i Ukrajine, tada Srbe niko više ne bi mogao da razuveri da je današnji Kremlj zatočnik sovjetske, a to znači po definiciji antiruske i antisrpske politike.

Zapadni, a naročito anglosaksonski mediji, analitičari i lobisti u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj već godinama se trude da uvere Srbe kako iskonske protivnike srpskih nacionalnih interesa ne treba da traže među onima koji su se devedesetih godina konfrontirali sa ondašnjim srpskim političkim vođama, već u verolomnom i prokomunističkom Kremlju. Ovakva rusofobska propaganda među Srbima nije do sada dala rezultate, i pored brojnih grešaka zvanične Rusije, samo zahvaljujući odlučnoj odbrani od strane Kremlja Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije na KiM. Osnivač portala „Balkanist“, Oleg Bondarenko, predlaže Kremlju da na „okupiranoj“ teritoriji Srbije napusti tu jedinu kodiranu komunikacijsku vezu sa srpskim narodom i umesto nje u kosovskom pitanju preuzme „real-politički“ diskurs Vašingtona i Brisela.

Ako je svima jasno, pa i Bondarenku, da Rusija nema moć da Vašingtonu i Briselu nametne takvo rešenje kosovskog pitanja koje ne uključuje priznanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane Srbije, po čemu bi se onda nova proaktivna uloga putinovske Rusije razlikovala od uloge koju je devedesetih godina imala jeljcinovsko-kozirjevska Rusija. Dok Oleg Bondarenko poziva Kremlj da u ignorisanju Rezolucije 1244 i teritorijalne celovitosti Srbije na KiM potpuno slede vašingtonske i briselske činovnike, u isto vreme Sergej Lavrov sa Valdajskog foruma poručuje kako „moramo prestati da na naše zapadne kolege, uključujući i EU, gledamo kao na izvor ocena našeg ponašanja,“ Imajući to u vidu, nužno se nameće pitanje: u ime koga, zapravo, govori „Balkanist.ru?“

 

Autor Zoran Čvorović

 

Naslovna fotografija: Mihail Počuev/TASS

 

Izvor Srpski stav, 28. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u