Sahrana mitropolita Amfilohija u nedelju, patrijarh služi liturgiju

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života

Nakon upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska. Njihovo saopštenje prenosimo inegralno.

„Dragi oci, braćo i sestre,

Uoči spomena na upokojenje Svetog Petra Cetinjskog i svetog Petra Drugog lovćenskog tajnovidca, jutros u 8.22 časova, nakon primanja Svete Tajne Pričešća u Kliničkom centru Crne Gore mirno se upokojio u Gospodu naš Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh sveštenoga trona pećkoga g. Amfilohije.

Mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zaliječena, a virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test a zabilježeno i zvaničnim ljekarskim nalazom. Oporavak je tekao u dobrom smjeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente.

Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo juče, 29. oktobra, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da mitropolit otežano diše uz bol u grudnom košu. Odmah su urađene sve analize. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osjetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period. Ta komplikacija je, na kraju i uzrokovala ovakvim ishodom.

Rano jutros ga je u bolnici pričestio podgorički paroh protojerej Branko Vujačić, a sve vrijeme njegovog bolničkog liječenja je uz njega bio njegov kelejnik jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira. O njegovom upokojenju je obaviješten Sveti Arhijerejski Sinod SPC, koji će preduzeti dalje korake po pitanju činjenice da je naša episkopija ostala udova.

U međuvremenu, uz blagoslov Episkopskog Savjeta SPC u Crnoj Gori, riješeno je sljedeće:

1. Danas, 30. oktobra u podne treba zvoniti na parohijskim i manastirskim hramovima, kao i nakon večernje službe u hramovima gdje se ona služi ili u 16 časova gdje se večernja služba ne služi redovno. Nakon večernjih službi treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besjedama.

2. Blaženopočivši Mitropolit će danas u toku dana biti prenijet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

3. U subotu, na Lučindan, 31. oktobra, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, i to: poslije Liturgije (gdje se ona služi ili u 10 časova, gdje se ne služi), u podne i nakon večernje službe (ako se ne služi, onda u 16 časova). Nakon večernjih službi opet treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besjedama.

4. U nedjelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita Amfilohija.

5. Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu.

6. Od državnih organa očekujemo doprinos sa svoje strane kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta. Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe.

Neka je vječan spomen našem nezaboravnom Vladici i Arhipastiru!“.

 

Izvor Svetigora/IN4S, 30. oktobar 2020.

 

Pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru

Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju, koji je jutros usnuo u Gospodu, služen je pomen u Cetinjskom manastiru, pošto su njegovi zemni ostaci ispraćeni u molitvenoj tišini mnogobrojnog broja osoblja Kliničko-bolničkog centra gdje se Visokopreosvećeni nalazio na liječenju od 6. oktobra.

Pomen je služio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, koji je pred odrom svog duhovnog oca kazao da će buduće vrijeme i vjekovi pokazati Mitropolita Amfilohija u onoj mjeri i u onoj ljepoti i veličini kakav on zapravo jeste.

“Braćo i sestre,

Evo, sabrao nas je danas naš Visokopreosvećeni Arhiepiskop i Mitropolit cetinjski blaženopočivši Amfilohije oko svoga odra. Došao je na praznik Svetoga Petra Cetinjskoga ovdje u svoju obitelj, u svoj Cetinjski manastir da se još jednom pokloni Svetom Petru Cetnjskom, a možemo reći i da mu se pridruži.

Znamo u dobroj mjeri njegov životni put, ali veliki Božiji ljudi, kao što je Mitropolit Amfilohije, takvi su da ga savremenici ne mogu vidjeti u onoj mjeri i u onoj ljepoti i veličini kakav on zapravo jeste, nego će to pokazati buduće vrijeme i vijekovi. Onaj ko se cijeloga svoga života vezivao za Hrista i za Njegovo Nebesko carstvo blagodaću Božijom i ustrojstvom višnjim, on napreduje i u ovom svijetu iz sile u silu, a i poslije svoga odlaska iz ovog svijeta i odlazeći ne napušta ovaj svijet nego je prisutan u njemu kroz Hrista Gospoda. A naš Mitropolit, naš duhovni otac, cijeloga svoga života išao je za Hristom i na kraju se sa svim svojim dobrim djelima, jednom riječju sa svojim monumentalnim djelom crkvenog djelatnika, uspeo sa Hristom na Golgotu. I pobolovao od virusa neko vrijeme pa je i taj virus pobijedio i od njega se oslobodio. A govorio je stalno da treba da se borimo i protiv ovog virusa koji sada hara zdravlje ljudi, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti i svake nečistote, i demonske i ljudske. On je i jedan drugi virus pobijedio i svojom smrću, svojom blaženom mirnom končinom, pričestivši se Svetim tajnama, on se konačno sjedinio sa Hristom i zapečatio svoju pobjedu i svoje vojevanje sa zlom u kojem je ovjenčan vijencem neprolazne Božije slave.

Ostavio nam je svojim odlaskom veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i postavio nam svima visoku mjeru i svoj primjer da idemo za njime jer nam je on svojim hodom uzivišenim, kroz cio svoj život za Hristom proputio taj put i sve nas naučio kako treba da živimo. Rekosmo, veliki je ovo gubitak, ali smo uvjereni da će njegova pravednička smrt, upokojenje i sjedinjenje sa Hristom sjediniti oko njegovoga odra koji je slika groba Hristovoga i sve nas, da će nas sabrati, da će nas izmiriti kao što je Sveti Petar Cetinjski ostavio zavještanje da makar za godinu dana poslije njegovoga upokojenja prestanu sve svađe i sve omraze i da zavlada mir Crnom Gorom, tako je isto zaveštanje našeg Mitropolita mirotvorca, novog mirotvorca cetinjskog koji se uoči Svetoga Luke i Svetoga Petra i Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca prisajedinio apostolima i svetim cetinjskim mitropolitima. Vidite li čuda Božijega i znamenja? On se upokoji uoči praznika Svetoga Petra i dva dana uoči upokojenja Lovćenskog Tajnovidca pa sada u tri dana zaredom imako trojicu Svetih jeraraha u ime Svete Trojice, koji su proslavili Svetu Trojicu i Hrista Spasitelja u ovom životu i nas naučili Jevanđelju Božijem.

A naš Mitropolit je posebno bio veliki propovjednik Jevanđelja Hristova, veliki sveštenodjelatelj Jevanđelja Hristovoga i veliki svjedok i Hristove vjere i Hristovih djela i krsta Hristovoga časnoga i neka se svako od nas i ovdje sabranih i u cijeloj Crnoj Gori, ali i u cijelom Pravoslavlju, opomene njegovoga života i njegove pravedničke končine da bi svojoj duši ugotovio vječna Božanska blaga i spasenje gledajući u našeg Mitropolita i u ostale Božije ugodnike. A on to sigurno jeste, svi smo svjedoci toga, i zaslužio je da ga kao takvog pamtimo. A posebno što je mnogo pretrpio i jada i muke i nikad ne tražeći ništa za sebe, nego se uvijek boreći za Crkvu Božiju prohodeći svoj trnovit put i kao monah i kao sveštenik, i kao profesor a posebno kao arhijerej, trpeći mnoštvo nepravdi i iskušenja i od svojih i od tuđih, ali on je na sve izlivao svoju ljubav i za njega su svi bili svoji i bližnji i prijatelji i neprijatelji jer se uzdigao do one slave koju je Gospod Isus Hristos naznačio i pokazao da ljubimo i prijatelje i neprijatelje i da blagosiljamo i one koji nas kunu i mrze.

Znate vi dobro, časni oci sveštenici, sestre monahinje, braćo i sestre, o čemu govorimo, ali sam uvjeren da će pravda ovog velikog arhijereja Hristovog zasijati kao sunce i da će svjetlost te njegove pravde kako bude prolazilo vrijeme sve više i jače sijati. I zato jeste ovo tužan dan kada smo primili vijest o njegovoj smrti, ali će se naša tuga a posebno naša molitva za našeg Mitropolita pretvarati polako u radosnu tugu, a poslije toga u slavu jer smo uvjereni da stojimo pred odrom Svetoga čovjeka koji se sjedinio sa Hristom i koji je i nas priveo Hristu i koji će nas i ubuduće privoditi i sjedinjavati.

Njemu neka je vječni pokoj njegove duše i Carstvo nebesko i sjedinjenje sa svima svetima, a vama, draga braćo i sestre, svima koji ljubite svoju Crkvu i njene svete služitelje da da Bog i snage i utjehe i svakoga dobra, posebno u ovim danima teških iskušenja da se mi saberemo oko našeg Mitropolita i da ga dostojanstveno kako carski valja i trebuje, kako on to, nesumnjivo, zaslužuje ispratimo u slozi i u bratskoj ljubavi.”

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor mitropolija.com, 30. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u