Jermenija se obratila Rusiji za pomoć, Moskva navela uslov

Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, saopštilo je MSP Rusije

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da razmotri u kojem vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji u oblasti bezbednosti.

Pašinjan je zatražio od Putina da što pre pokrene konsultacije kako bi se odredio obim ruske pomoći na osnovu savezništva koje postoji između Rusije i Jermenije.

Kako se navodi u saopštenju jermenskog Ministarstva odbrane, u pismu koje je Pašinjan uputio Putinu predočeno je celokupno tumačenje aktuelne situacije na terenu, kao i svi izazovi u regionu Nagorno-Karabaha, prenosi Sputnjik.

Na poslednjem sastanku šefova diplomatije Azerbejdžana i Jermenije u Ženevi, dogovoreno je da se ne sprovode napadi na civilne objekte u zoni sukoba, ali i da se sastavi spisak svih ratnih zatvorenika kako bi mogla da se sprovede njihova razmena.

Primirje je prekršeno, a sukobi su obnovljeni.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. oktobar 2020.

 

Rusija odgovorila Jermeniji

Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći potpisanog 29. avgusta 1997. U skladu s tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije”, saopštio je ruski MIP.

Kako prenosi Sputnjik, pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, smanjenje napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovano na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi 10. oktobra, prenosi Tanjug.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kojem vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Politika, 31. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u