Премијерка Србије Ана Брнабић током образлагања ескпозеа пред народним посланицима у Народној скупштини, Београд, 28. октобар 2020. (Фото: Танјуг/Никола Анђић)

M. Bazdulj: Oročeno, časna pionirska

Nova vlada Ane Brnabić možda i jeste oročena, ali SNS savršeno jednostavno može da izabere novu u proleće 2022. i bez novih izbora

Gostujući na TV Hepi 21. marta 2016. tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio: „Ne pada mi na pamet da se kandidujem za predsednika”. Nešto više od četiri meseca kasnije, u izjavi za Tanjug, Vučić kaže: „Ipak, zarad građana Srbije, ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije”.

Nepune tri nedelje kasnije, u raspravi s predsednikom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, u Narodnoj skupštini, Vučić poručuje: „Što se tiče predsedničkih izbora, kandidovaćete se vi, gospodine Šešelj, baš onako kako ja neću, i to obojica znamo. Tako da znam ja vas dobro, kao što i vi mene znate. Gospodine Šešelj, znate, za razliku od drugih, ja sam svaki dan, ne da budete slučajno u rukovodstvu, svaki dan sam 15 godina proveo s gospodinom Šešeljem i dobro ga znam i znam kada je ozbiljan, a kada nije. Tako da to što je rekao da neće da se kandiduje, to mačku o rep obesite. Kandidovaće se i te kako. Kao što sam rekao, ja se neću kandidovati. Hvala vam najlepše i srećan vam rad.”

Naposletku, taman pre četiri godine, sredinom oktobra 2016, maltene uoči početka kampanje za predsedničke izbore, tokom panel diskusije u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, Vučić izjavljuje (a Beta prenosi): „Kažu – glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima, a ja se neću ni kandidovati.” Ipak, kako je poznato, na samom kraju 2016. godine, Vučić je počeo da daje izjave u kojima više nije u potpunosti opovrgavao mogućnost kandidature, da bi se početkom naredne godine i zvanično kandidovao za predsednika Republike.

Čemu podsećanja na ovu već staru priču? Razlog je jednostavan. Ono nam otkriva kako je Vučić odredio politički tok 2016. godine. Insistiranjem na tezi da se on neće kandidovati, implicitno je poručivao da će kandidat Srpske napredne stranke za mesto predsednika ponovo biti Tomislav Nikolić, naročito jer je imao i ustavno pravo na reizbor, da i ne govorimo o činjenici da je upravo njegova pobeda na predsedničkim izborima nad Borisom Tadićem 2012. službeno označila „kraj petooktobarske republike”, odnosno preuzimanje najvećeg dela kolača vlasti od strane bivših radikala.

Posle izbora 2012, dotadašnji vladajući koalicioni partneri, liste okupljene oko DS-a i SPS-a, i dalje su mogle da formiraju većinu, ali je Nikolićeva pobeda promenila momentum. Imalo je, dakle, i unutar logike nekog političkog fer-pleja, smisla očekivati da Tomislav Nikolić bude predsednički kandidat. Iz perspektive opozicije, a i u kontekstu istraživanja popularnosti, Nikolić je bio kandidat koga je moguće pobediti. Kad je Vučić objavio da se ipak kandiduje, opozicija kao da se unapred predala, uprkos velikoj emotivnoj involviranosti dela javnosti u kandidaturu Saše Jankovića.

U ovom kontekstu, ima nečeg prilično naivnog u potpuno bespogovornom prihvatanju Vučićeve najave o novoj vladi „ograničenog trajanja”, koju će, osim SNS-a, činiti i SPS i SPAS, uz izvesnost vanrednih parlamentarnih izbora najkasnije do 3. aprila 2022. godine, zajedno s predsedničkim i beogradskim, pošto će biti reč o „reformskoj vladi za teško vreme, i zato ograničenog trajanja, da se niko ne bi opustio”. Analitičari, predstavnici opozicije, komentatori – svi su, kao, savršeno neiznenađeni takvim najavama, koje još i proglašavaju dokazom za „trijumf bojkota”, uz prigodne mantre „ne može ipak parlament bez opozicije”, „mora Vučić da pogura beogradske izbore, pošto su mu oni najrizičniji”, i tako dalje.

S jedne strane, to, naravno, može sve i da bude tako, ali važno bi bilo imati na umu da i – ne mora. Nova vlada Ane Brnabić možda i jeste oročena, ali SNS savršeno jednostavno može da izabere novu u proleće 2022. i bez novih izbora. Može u svakom trenutku da izbaci iz vlade SPS i SPAS, pa parlament odjednom neće biti bez opozicije. Što se tiče beogradskih izbora, njih će Vučić svakako „pogurati” predsedničkim, tako da su mu parlamentarni u tom smislu čist višak.

Za njega je, međutim, ova uverenost cele javnosti da su parlamentarni izbori praktično na pragu – čist dobitak. Ako se ispostavi da opozicija nije imala vremena za konsolidaciju, izbori će se možda i održati u proleće 2022, a ako pomisli da je trenutak za parlamentarne izbore ipak loš, uvek može da kaže: Strpite se još dve godine. U politici je kao u šahu: ako ti ne misliš dalje od jednog poteza unapred, najgora greška koju možeš da napraviš je da pretpostaviš da ti je i protivnik takav.

 

Autor Muharem Bazdulj

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Nikola Anđić

 

Izvor Politika, 30. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u