Митрополит Амфилохије са свештенством предводи народну литију, Бар, 12. јануар 2020. (Фото: mitropolija.com)

Bild o Amfilohiju: Homofobični crkveni vođa umro od korone

Mnogi su se istakli u seirenju nad mrtvim mitropolitom, a verovatno najbizarniji primer toga je vest o smrti Amfilohija koju je objavio nemački tabloid Bild

Mitropolit Amfilohije je sahranjen danas u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja. Njegova smrt je duboko pogodila pravoslavne vernike širom sveta, a pogotovo u rodnoj Crnoj Gori, što smo i mogli da vidimo danas tokom sahrane – more ljudi koje se oprašta od svog pastira.

Ipak, mnogi su se istakli i u seirenju nad mrtvim mitropolitom, a verovatno najbizarniji primer toga je vest o smrti Amfilohija koju je objavio nemački tabloid Bild.

„Homofobični vođa crkve umro od korone“

Ispod ovakvog naslova naređana je serija podataka i izjava koje su potpuno izvučene iz konteksta, a zatim upakovane u krajnje senzacionalističkom maniru. Tako u uvodu novinar Bilda piše da se mitropolit ogorčeno borio protiv vlade Crne Gore zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

– On je u tome video pokušaj eksproprijacije svoje „proruske“ crkve sa ciljem stvaranja zasebne crnogorske crkve – piše u tekstu, u kome se u kolonijalističkom maniru vidi težnja za mešanjem u kompleksna pitanja jednog regiona. Pitanja koja ih se ne tiču i koja verovatno nikada neće razumeti.

– Srpski pravoslavni mitropolit crnogorsko-primorske Amfilohije je preminuo u petak u 82. godini života. Bio je zaražen virusom korona i podlegao je upali pluća – piše dalje Bild, iako je mitropolit bio negativan na kovid testu pre nego što je preminuo. „Činjenica“ da je umro „od korone“ je takođe istaknuta i u naslovu.

Dalje možemo čitati kako su „učesnici litija mesecima zanemarivali zabrane okupljanja zbog pandemije koronavirusa“, što je dodatno mobilisalo opoziciju koja je pobedila na izborima u avgustu.

– Mitropolit i njegove pristalice su uglavnom ignorisali mere zabrane okupljanja. On sam je retko viđen sa maskom na licu – piše Bild.

Sada dolazimo do poente teksta i udarne reči njihovog naslova – homofobije počivšeg mitropolita. Tako su nas podsetili na evrovizijsku pobedu austrijskog transvestita Končite Vurst, što je mitropolit nazvao primerom zalutalog puta kojim se kreće društvo.

– Moramo razmisliti da li je ovaj put ispravan, i da li je ono što se događa normalno i deo ljudske prirode – zapitao je tada mitropolit, što je u redakciji Bilda nazvano „ludim objašnjenjem“.

U paradi predrasuda su se našli i neizostavni haški „zločinci“, poput Radovana Karadžića, kog je mitropolit Amfilohije „veličao iako je osuđen na doživotnu robiju“. Na kraju je istaknuto ono što im verovatno najviše smeta – da je Amfilohije čvrsto zastupao proruske stavove, ne objašnjavajući šta su tačno opasni „proruski“ stavovi. To novinara Bilda nije sprečilo da više puta upravo tu izlizanu mantru provlači kroz tekst.

Kao u lošem američkom akcionom filmu, tu su izmešani zaostala pravoslavna crkva, Rusi, haški osuđenici i navodni ratni zločinci, homofobija i smrtonosni virus. Fale još samo zombiji da bi iskrivljena zapadna slika o našem regionu bila potpuna.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor Intermagazin, 02. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u