Kakvi su rezultati ruskog nacionalnog projekta „Obrazovanje“?

Dostizanje 48. mesta među evropskim poslovnim školama i 93. mesta na listi 100 najboljih univerziteta, velika je potvrda za minuli rad državnog univerziteta u Sankt Peterburgu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin inicirao je nacionalni projekat „Obrazovanje“  koji treba da ostvari niz ciljeva na polju obrazovanja i sociološko-ekonomske oblasti koja je u korelaciji sa istim.

To je plan koji ima za cilj dostizanje dva ključna zadatka. Prvi – da obezbedi globalnu konkurentnost ruskog obrazovanja i ulazak Ruske Federacije u krug deset vodećih zemalja sveta po kvalitetu opšteg obrazovanja. Drugi cilj je harmonični razvoj osobe  u socijalno odgovorne ličnosti na bazi duhovnih i tradicionalnih vrednosti naroda Ruske Federacije. Nacionalni projekat kreće se u četiri osnovna pravca razvijanja sistema obrazovanja: obnavljanje njegovog sadržaja, stvaranje neophodne savremene infrastrukture, priprema odgovarajućih profesionalnih kadrova, njihova prekvalifikacija i sticanje novih kvalifikacija, a takođe i stvaranje najefikasnijih mehanizama upravljanja tom oblašću. Rok realizacije projekta je do 2024. godine. Projekat  je već dao vidne rezultate na nekoliko polja.

Jedan od uspeha već je dostignut kada je u pitanju rangiranje državnog univerziteta u Sankt Peterburgu koji je ostvario kvalitativni proboj u više pravaca, od kojih je najznačajniji na polju „ruske škole biznisa“ koja je na listi Fajnenšel tajmsa zajedno sa univerzitetom ušla na listu najboljih sto u svetu. Cilj ruske škole biznisa u okviru univerziteta je stvaranje nacionalne upravljačke elite svetskog kvaliteta, sposobne da reši zadatke u uslovima povišene konkurentnosti na polju globalne ekonomije 21. veka.

List Fajnenšel tajms sprovodi niz analiza obrazovnih programa na osnovu podataka dobijenih od same škole, kao i niza upitnika kroz koji prolaze njeni diplomaci. Na konačnu rang listu škole, među prvih sto, uticali su, između ostalog, i kriterijumi kao što su srednja plata diplomaca, rast plate i napredak u karijeri u periodu od tri godine posle završetka programa, stepen međunarodne akademske mobilnosti, nivo naučnih istraživanja u školi, itd. Dostizanje 48. mesta među evropskim školama biznisa i 93. mesta na listi 100 najboljih univerziteta, velika je potvrda za minuli rad državnog univerziteta u Sankt Peterburgu.

Povodom uspeha, svoj komentar dao je i rektor samog univerziteta: „Danas priznanje visokog rangiranja biznis programa obrazovanja na Sankt-Peterburškom državnom univerzitetu našlo je potvrdu u nizu međunarodnih akreditovanih rejting lista, gde naš univerzitet iz godine u godinu zauzima sve bolje pozicije među najboljih 100 svetskih univerziteta, zajedno sa drugim prestižnim univerzitetima i školama. To što je „ruska škola poslovanja“ ušla u spisak najboljih 100 po verziji Fajnenšel tajmsa zasluga je celog predavačkog sastava, slušalaca, kao i diplomaca. Zahvaljujući državnoj podršci, mi smo dostojno ispunili taj zadatak i postavili pred sebe nove ambiciozne ciljeve“, istakao je rektor Sankt-Peterburškog državnog univerziteta Nikolaj Kropačev.

 

Naslovna fotografija: Vladimir Putin na otvaranju kampusa Sankt-Peterburškog državnog univerziteta 2006. godine

 

Izvor Novi Standard, 02. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u