Jutarnji list: Hrvatskoj odgovara pobeda Bajdena, Tramp bi mogao dovesti Srbiju do Siska

Bajdenov dolazak u Belu kuću bio bi puno bolji za Hrvatsku bez obzira što će jugoistočna Evropa i ubuduće biti sporedno pitanje za Vašington

Sasvim je razumljivo da su oči čitavog svijeta uperene u Sjedinjene Američke Države u kojima se bira budući predsjednik: Donald Tramp ili Džo Bajden. Amerika je – sa svim svojim manama – ključno uticala na stvaranje boljeg svijeta nakon završetka Drugog svjetskog rata, odbranu demokratije i ekonomskih sloboda, a onda i rušenje totalitarnih komunističkih sistema na čelu sa SSSR-om.

Ali, SAD su imale presudnu ulogu i u području koje često zovemo „regionom“. Vlada predsjednika Bila Klintona omogućila je naoružavanje Hrvatske vojske i svojim obavještajno-vojnim kapacitetima pomogla HV-u u oslobađanju tzv. Krajine, uz minimalne žrtve u operaciji takvih razmjera. Amerika je pomogla i da hrvatsko-bošnjačke snage u BiH oslobode prilično velika okupirana područja, a 1999. SAD su imale ključnu ulogu u oslobađanju Kosova od srpskog aparthejda. Ukratko, SAD ima veliku važnost za ovaj region, a to znači da nipošto nije svejedno hoće li pobijediti Donald Tramp ili Džo Bajden.

A oko toga bi sve trebalo biti jasno – Bajdenov dolazak u Bijelu kuću bio bi puno bolji za Hrvatsku. Iako treba biti realan, jer će jugoistočna Evropa i ubuduće biti sporedno pitanje za Vašington. No, i u takvim okolnostima bolje je da SAD vodi neko ko razumije probleme, a ne ksenofobični prodavač magle poput Trampa. Bajdenu ne mogu osporiti strateško promišljanje, koje je odlika mudrih državnika. Evo nekoliko primjera u kojima je precizno predvidio buduće događaje i tražio oružane akcije protiv velikosrpskih agresora.

„Ako Zapad ne bude djelovao – Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, postaće Gernika našeg doba“, napisao je u proljeće 1993., pune dvije godine i tri mjeseca prije genocida u kojem su trupe pod komandom Ratka Mladića ubile više od 7.000 bosanskih Muslimana. U isto vrijeme, u izvještaju Senatu SAD-a, upozorio je da „ako ne budu spriječeni, Milošević i njegovi srpski poslušnici u Prištini započeće čišćenje Kosova protjerivanjem kosovskih Albanaca u Makedoniju i Albaniju“.

I prva i druga tadašnja prognoza su se ostvarile, ali – i zahvaljujući Džou Bajdenu – Amerika se umiješala u ratove u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, natjerala Hrvate i Bošnjake na saradnju i zaustavila fašističku politiku Miloševićevog režima. Osim toga, za Trampa evropski jugoistok ne znači ništa, osim zbog vlastite promocije. Ali i tada je opasan jer je prije dvije godine njegova ekipa „smislila“ promjenu granica između Srbije i Kosova, što je odmah izazvalo reakciju spojenih sudova i navelo Milorada Dodika da zatraži otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Što onda ima direktan uticaj na Hrvatsku, koja dobija Srbiju južno od Siska.

Za razliku od Trampa, koji niti nešto razumije, niti se drži osnovnih etičkih načela, Bajden je još 2001. godine Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da Balkan nije strateški sporedna predstava, kao i da jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta, kao i za SAD. I danas misli isto – juče je najavio da će štititi cjelovitost BiH i podržavati ulazak susjedne države u Evropsku uniju i NATO. Koliko je poznato, identične ciljeve zastupa i službena hrvatska politika.

Donald Tramp je upropastio puno od onoga što su pređašnji američki prethodnici stvarali nakon 1945. Zbog Trampa, danas je Amerika antipatična država, kako pokazuju rezultati istraživanja uglednog Pju istraživačkog centra, prema kojima je u svijetu stepen saglasnosti s politikom SAD-a na najnižem nivou u više decenija. Zbog svega nabrojanog, i SAD-u i Hrvatskoj više bi odgovarala pobjeda Džoa Bajdena.

 

Autor Robert Bajruši

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Morry Gash, Pool

 

Izvor Jutarnji list, 02. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u