Napadač iz Beča Albanac, imao kontakte na Kosovu

Etnički Albanac poreklom iz Severne Makedonije, Kujtim Fejzulai, imao je kontakte i sa mladim albanskim islamistima poreklom sa Kosova koji žive u Austriji

Na društvenoj mreži Instagram pojavila se slika džihadiste sa vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki terorista, koju su preneli nemački mediji. Napadač je poreklom iz Severne Makedonije, a policija je uhapsila 12 osoba sa kojima je bio u kontaktu, koji su poreklom sa Kosova, iz Čečenije i Bangladeša.

Na nekim fotografijama objavljenim na Instagramu pozira sa puškom i mačetom, a ima i fotografija sa hrpom municije.

Na slikama se vidi i da je napisao arapsku reč Baqiyah koja je deo fraze – „Islamska država ostaje i širi se“.

Prema pisanju Bilda, on je u ponedeljak dvojici prijatelja poslao snimke napada na Šarli Ebdo iz 2015. godine kada je ubijeno 12 ljudi, a na Instagramu je objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vernost vođi terorističke milicije takozvane Islamske države, prenosi Tanjug.

Družio se sa Albancima sa Kosova

Ubijeni napadač, koji je terorističkim napadom u centru Beča usmrtio četiri lica i povredio više od 17 osoba, etnički Albanac poreklom iz Severne Makedonije, Kujtim Fejzulai, imao je kontakte i sa mladim albanskim islamistima poreklom sa Kosova koji žive u Austriji, tvrde austrijski mediji.

List Hojte navodi da austrijska policija čini sve da rasvetli pozadinu zločina, a ona je vezana za napadača i 12 osumnjičenih islamista. Dnevnik navodi da je Fejzulai živeo u Medlingu, da je bio kao tinejdžer veoma talentovan fudbaler, a prošle godine je sa drugim islamistima osuđen za terorističko udruživanje.

Kako je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer naveo Fejzulai je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 meseci zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi. Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti procesuiran po zakonodavstvu koje predviđeno za mlade prestupnike, a koje predviđa blaže kazne za tu uzrasnu dob.

Ubijeni terorista bio je poznat u salafističkoj sceni u Austriji, posećivao je islamističke radikalne džamije, prenosi portal „Kliks“. Hojte tvrdi da je sredinom jula sa jednim poznanikom otputovao u Slovačku, kako bi kupio municiju za svoj kalašnjikov.

Automobil koji je koristio pripadao je majci jednog od njegovih kontakata, inače sa Kosova, koji su se poznavali iz radikalne islamističke scene. Tokom terorističkog napada u Beču Fejzulai je koristio upravo taj kalašnjikov, jedan pištolj i mačetu.

Uhapšeno 12 kontakt osoba

Austrijska policija, podržava od specijalnih jedinica, uhapsila je 12 kontakt osoba, te pretresla njihove stanove u Beču i Sankt Peltenu. Osumnjičeni, koji su uhapšeni su u starosti između 16 i 25 godina, a poreklom su sa Kosova, iz Čečenije, Bangladeša. Radi se o mladićima koji su pretežno rođeni u Austriji ali svi sa stranim korenima.

Austrija već decenijama ima problem sa radikalnom islamističkom scenom, koja, međutim, do sada nije vršila napade. Eksperti sa Balkana često su upozoravali na ekstremnu salafističku scenu u Beču. Pored islamista poreklom iz Bosne i Hercegovine, u radikalnoj islamističkoj sceni veoma su zastupljeni i Albanci.

Tako je proteklih godina pažnju austrijske javnosti privikao slučaj jednog u Austriji rođenog Albanca, koji je kao maloletnik planirao sa prijateljem teroristički napad. Taj Albanac nalazi se trenutno u zatvoru, gde je nastavio sa svojim islamističkim planovima, kao što se ispostavilo proteklih nedelja, kada je ustanovljeno da je nastavio da održava kontakt sa radikalnim islamistima i razmenjuje mišljenje o mogućim napadima.

 

Izvor Sputnjik, 03. novembar 2020.

Dačić: Upozoravali smo Austriju

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio da je Srbija još ranije upozoravala austrijske vlasti da se u toj zemlji nalazi centar vehabizma. Komentarišući najnovije terorističke napade u Austriji, ali i širom sveta, on je rekao da je očigledno da dolazi do ponovnog bujanja međunarodnog terorizma.

Dačić je podsetio da je Srbija sastavni deo međunarodne alijanse u borbi protiv Islamske države.

„Mi smo upozoravali austrijske vlasti, još god sam bio ministar unutrašnjih poslova da je centar vehabizma i islamskih raznih organizacija u Salcburgu i u Austriji. Možda nam nisu dovoljno verovali u to vreme, nažalost, potvrdilo se da sve na šta smo mi upozoravali i SAD i Evropu, a vezano za islamski terorizma da smo nažalost obistinilo“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je poručio da bi te informacije trebalo ozbiljno se razmatraju i da se napravi najbolji mogući štit protiv terorizma, navodeći da teroristi nisu došli sa istoka, već je reč o državljanima tih zemalja.

 

Naslovna fotografija: CH2/UNPIXS (EUROPE)

 

Izvor Tanjug/B92, 03. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u