Kurc i Makron najavili borbu protiv „paralelnih društava“

Kurc je rekao da u Austriji neće biti dopušteno postojanje „paralelnih društava“ iz kojih proizlaze „ekstremisti koji ubijaju nedužne“. Slična razmišljanja izneo je i Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas u otvorenom pismu, braneći svoj stav protiv islamskih ekstremista, upozorio da su neki francuski okruzi „uzgajalište terorista”. Predsednik je rekao da su „devojčice potpuno pokrivene velom i odgajane su da mrze naše vrednosti” u nekim oblastima Francuske.

U pismu za Fajnenšel tajms, Makron je napisao: „Od 2015. godine postalo je jasno, i to sam rekao i pre nego što sam postao predsednik, da u Francuskoj postoje legla za teroriste”, prenosi Tanjug.

„Ako mi ne verujete, pročitajte objave mržnje na društvenim mrežama podeljene u ime iskrivljenog islama koji je rezultirao Patijevom smrću”, napisao je francuski predsednik referišući na Samjuela Patija, nastavnika kojem je 18-godišnjak čečenskog porekla odrubio glavu jer je pokazao karikature proroka Muhameda na času.

„Posetite okruge u kojima su male devojčice od tri ili četiri godine pod punim velom, odvojene od dečaka i od malih nogu odvojene od ostatka društva, odgajane u mržnji prema vrednostima Francuske”, napisao je Makron.

Potpuni veo zabranjen je u Francuskoj od 2011. godine, nakon kontroverznog zakona nazvanog „zabrana burke”. Makron je pismo napisao kao odgovor na kolumnu koju je za Fajnenšel tajms napisao muslimanski novinar optužujući ga za širenje mržnje prema muslimanima, koja je u međuvremenu uklonjena zbog „netačnih činjenica”.

Predsednik je rekao da se Francuska bori protiv „planova mržnje i smrti koji prete njenoj deci – nikada protiv islama”. On je napisao da neće dozvoliti nikome da tvrdi da Francuska ili njena vlada neguje rasizam protiv muslimana. Predsednik je rekao da Francuska ima puno pravo kao suverena nacija da se suprotstavi „obmani, fanatizmu i nasilnom ekstremizmu”. Dodao je da zemlja mora ostati jedinstvena protiv terorista „koji žele da nas slome”.

Makron je rekao da Francuska „zna šta duguje islamskoj civilizaciji” i da „muslimanski lideri progovore kada se dogodi najgore”. Francuska ima muslimansku zajednicu od oko pet miliona – najveću u zapadnoj Evropi, a mnogi od njih imaju korene u bivšim kolonijama poput Alžira.

 

Izvor Politika, 05. novembar 2020.

Kurc tražio veća ovlašćenja i zapretio

Sebastijan Kurc zatražio je na sednici parlamenta Austrije zakonske promene koje bi bezbednosnim službama dale veća ovlašćenja u borbi protiv terorizma.

„Bezbednosne službe ne raspolažu uvek pravnim sredstvima za praćenje i sankcionisanje islamskih ekstremista i ostalih osoba koje predstavljaju opasnost“, rekao je kancelar Austrije na vanrednoj sednici donjeg doma austrijskog parlamenta, Nacionalnog veća, povodom terorističkog napada u Beču u ponedeljak.

„Moramo se boriti protiv neprijatelja“

Kurc je zatražio hitnu reformu Saveznog odeljenja za zaštitu ustavnog poretka koji se bavi osobama potencijalno opasnim po austrijsko društvo, ali nije detaljno naveo o kakvim promenama je reč. Objasnio je da u Austriji neće biti dopušteno postojanje „paralelnih društava“ iz kojih proizlaze „ekstremisti koji ubijaju nedužne“.

„Mi se moramo odlučno i beskompromisno boriti protiv neprijatelja našeg slobodnjačkog društva“, rekao je Kurc pred Nacionalnim većem i najavio da se ne sme dopustiti podela društva na hrišćane i muslimane, ili na Austrijance i migrante.

Podsećamo da je napadač, Austrijanac albanskog porekla Kujtim Fejzulaj, u ponedeljak u Beču ubio četiri osobe. On je pre skoro godinu dana pušten iz zatvora u kojem je boravio zbog pokušaja odlaska u Siriju, gde se nameravao pridružiti pripadnicima terorističke Islamske države.

Iz zatvora je pušten zbog toga što su nadležne službe zaključile da on ne predstavlja opasnost. Na udaru kritika su se našle i austrijske obaveštajne službe, koje nisu reagovale nakon dojave slovačkih kolega da je Fejzulaj u Slovačkoj nameravao da nabavi municiju za automatsko oružje.

 

Naslovna fotografija: Joe Klamar/AFP via Getty Images

 

Izvor Indeks/B92, 05. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u