Potvrđene optužnice, Tači i Veselji idu u Hag

Hašim Tači je sa Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem prebačen u Hag, nekoliko časova pošto im je Specijalni sud potvrdio optužnicu za ratne zločine

Bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su avionom u Hag, gde će suočiti sa optužnicama za ratne zločine koje je protiv njih podigao Specijalni sud za zločine OVK. Politički i institucionalni vakuum na Kosovu.

Kosovski predsednik i bivši politički lider OVK, Hašim Tači je sa dvojicom nekadašnjih saradnika, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem prebačen u Hag, nekoliko časova pošto im je Specijalni sud potvrdio optužnicu za ratne zločine.

Tači je, odmah po potvrđivanju presude, podneo ostavku na mesto kosovskog predsednika, čime je postavljen scenario za ozbiljnu političku borbu oko izbora njegovog naslednika.

„Pre nekoliko trenutaka od nadležnih u Specijalnom sudu obavešten sam da je protiv mene potvrđena optužnica. Biću dostupan pravdi i molim sve da ne gube strpljenje i nadu“, izjavio je Tači.

Rekao je i da podnosi ostavku kako bi izbegao da se predsednik nađe optužen u Hagu. Tačija će, privremeno, na mestu kosovskog predsednika zameniti Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, ali je još uvek nejasno ko će trajno zauzeti tu funkciju, posebno pošto su ova hapšenja u velikoj meri obezglavila Demokratsku partiju Kosova.

Specijalni sud za zločine OVK još je u junu objavio predlog optužnice protiv Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK, Veseljija koji se tim dokumentom terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, otmice, progon i mučenje. Predlog optužnice objavljen je pošto se Specijalizovano tužilaštvo žalilo da Tači i Veselji, nizom poteza, podrivaju rad Specijalizovanih veća, što je potvrdio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš u polugodišnjem izveštaju o stanju na Kosovu.

Zaštita svedoka ključ je eventualnog uspeha rada Specijalnog suda, posebno jer je Haški tribunal, tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju, nije uspeo da zaštiti svedoke, što je na kraju procesa, dovelo do oslobađanja nekadašnjih komandanata OVK.

Pre Veseljija optužnica je potvrđena i za Redžepa Seljimija, jednog od regionalnih komandanata OVK koji je funkcioner pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. U Hag je sinoć prebačen Jakup Kasnići, portparol Glavnog štaba bivše OVK. Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi su na optužnici za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. Optuženi su za ubistvo stotinak Albanaca, Srba, Roma, te političkih protivnika bivše OVK.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 05. novembar 2020.

 

Kadri Veselji ide u Hag

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdio opštužnicu protiv bivšeg pripadnika OVK i doskorašnjeg predsednika kosovske Skupštine Kadrija Veseljija. Ovo je saopštila stranka Demokratska partija Kosva (DPK), na čijem se čelu Veselji nalazi.

Kadri Veselji je, inače, bio šef tajne službe (ŠIK) bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

– Juče popodne sam iz Tužilaštva specijalizovanih veća obavešten da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentarisati – naveo je između ostalog Veselji.

On bi, kako navode prištinski mediji, već danas trebalo da bude prebačen u Hag. Nakon kosovskog predsednika Hašima Tačija, čiji je Veselji blizak saradnik, samo je bilo pitanje dana kada će se ovo dogoditi. Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je u junu optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, objavljeno je tada u saopštenju na sajtu Tribunala.

Kako je tada navedeno, rešenje je doneto 24. aprila ove godine, kada je Specijalizovano tužilaštvo većima suda podnelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojom se Hašim Tači, aktuelni predsednik tzv. Kosova i Kadri Veselji, predsednik prištinskog parlamenta, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

 

Izvor Tanjug/Blic, 05. novembar 2020.

 

„Za tri dana pred sudijom i Tači i Veselji“

Advokat akreditovan od Specijalnog suda Taulant Hodžaj kaže da nakon potvrde optužnice, postoje dve procedure koje Specijalni sud može da sledi. Objašnjava da može da uhapsi optužene ili da pošalje nalog, a da od toga koja će procedura biti primenjena zavisi kada će Tači i Veselji doći pred sudiju.

On kaže da prema procedurama ukoliko budu uhapšeni moraju da se pojave pred pretpretresnim sudijom u roku od tri dana, a ako je po poternici, moraju da se pojave u roku od sedam dana, prenosi Kljan Kosova.

„Ali kako se čini u ovom slučaju, u roku od tri dana će biti njihovo prvo pojavljivanje pred pretpretresnim sudijom“, rekao je Hodaj.

Specijalni sud potvrdio je danas optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Eva Plevier

 

Izvor Tanjug/B92, 05. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u