U Trsteniku služen prvi pomen Voji Tankosiću

Pre nekoliko dana, u Trsteniku je, na 105. godišnjicu smrti, služen prvi parastos velikom srpskom vojvodi Voji Tankosiću

Pre 25 godina sam napisao prvu knjigu o dedi i nije bilo odjeka, ali novo izdanje pre nekoliko godina, promocije u Srbiji i sve češće spominjanje imena komitskog vojvode i majora srpske vojske Vojislava Tankosića čine me radosnim, jer se ispravlja nepravda, počinju da se cene vrednosti naših starih, koji su bili zanemareni iz političkih i mnogobrojnih drugih razloga.

Ovako za Novosti govori Gradimir Nikolić, unuk vojvode Tankosića, najodanijeg Apisovog čoveka i neustrašivog pripadnika „Crne ruke“. On je juče, u Trsteniku, na 105. godišnjicu smrti svog dede bio na prvi put njemu održanom parastosu u Crkvi Svete Trojice. Potom su, po tradiciji, položeni venci na spomenik vojvodi. Vojvoda je ranjen nadomak Velikog Popovića 31. oktobra 1915. godine, a njegovi saborci, među kojima je bio Đuro Šarac, u šatorskom krilu preneli su ga do voza, a potom dopremili do rezervne vojne bolnice u Trsteniku.

U staroj zgradi Osnovne škole „Sveti Sava“, danas poznate kao zgrada komiteta, dežurali su dr Dimitrije Milić sa medicinskim sestrama Kola srpskih sestara. Tu su pokušali nemoguće, da spasu vojvodu. Poživeo je svega dva dana, a kada se upokojio, krišom su ga sahranili. Prethodno su mu poskidali sve epolete i druga obeležja, da bi sprečili austrougarsku vojsku da se dokopa tela.

– Veruje se da je tu preminuo, a nije poznato gde je tačno bila prva humka – kaže nam Nikolić, koji u knjizi Mirno spavaj, vojvodo spominje i da je jedan apotekar odao tačnu lokaciju rake.

– Koliko je bio trn u oku Austrougarima, najbolje svedoči da su ga iskopali, fotografisali telo i objavili u novinama. To svedočanstvo čuva se danas u Vojnom muzeju.

Austrijska i mađarska štampa izveštavale su da je „demona svetskog rata, podstrekača ubistva prestolonaslednika, majora srpske vojske, čije je izručenje traženo ultimatumom od Srbije – stigla zaslužena kazna“

– Trsteničani neće zaboraviti ime Voje Tankosića – kaže Ivan Nešić, profesor istorije i većnik za kulturu. – Još pre pet godina, na ideju učenika Gimnazije „Vuk Karadžić“, počelo je obeležavanje godišnjice njegove smrti, i to se neće nikada prekinuti.

Grob u Beogradu

Posmrtne ostatke vojvode Tankosića, koji je preminuo 2. novembra 1915. preneli su 1922. godine njegova majka Milja i članovi Udruženja srpskih četnika, i sahranili ga na Novom groblju u Beogradu.

Ošamario Čerčila

Vojvoda Voja Tankosić rođen je u maloj Rukladi, nadomak Uba i Lajkovca. Bio je učesnik ključnih istorijskih dešavanja u Kraljevini, aktivni član Narodne odbrane, jedan od osnivača „Crne ruke“, a komandovao je streljanjem braće kraljice Drage Mašin u Majskom prevratu 1903. Jedan od najvećih junaka balkanskih i Prvog svetskog rata, odlikovan je Karađorđevom zvezdom. Ostala je i legenda da je 1903. godine ošamario mladog britanskog novinara, nezadovoljan njegovim opisom Srba. Bio je to Vinston Čerčil.

 

Autor S. Babović

 

Naslovna fotografija: Wikimedia

 

Izvor Večernje novosti, 03. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u