Насловна фотографија: ohr.int

Inckov izveštaj: Dodiku uvesti zabranu ulaska u EU

Zamera mu što je osporavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, povezivao status RS i status Kosova, spominjao referendum o otcepljenju...

Visoki predstavnik za BiH, Valentin Incko, predstavio je Savjetu bezbjednosti UN 58. izvještaj ukazavši da je pandemija virusa korona razotkrila ogromnu zavisnost BiH o međunarodnoj pomoći i ulogu pojedinih političara fokusiranih na nefunkcionalnost zemlje.

Izvještaj se odnosi na period od 16. aprila do 15. oktobra 2020, a Incko je u njega uključio i tvrdnju da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja BiH.

„Neki političari su fokusirani na nefunkcionisanje BiH i entiteta Federacije BiH, što je rezultiralo povećanom zavisnošću zemlje i doprinijelo finansijskoj, zdravstvenoj i drugim manjkavostima koje će imati negativan uticaj na stanovništvo“, naveo je Incko.

Pozvao se na izvještaj Evropske komisije o BiH, naglasivši da je postignut ograničen napredak u većini ključnih reformskih područja neophodnih za ispunjavanje obaveza za članstvo u EU.

„Političkim čelnicima u BiH, koji jednoglasno nastavljaju da javno izražavaju podršku članstvu zemlje u EU, ova bi procjena trebalo da posluži kao poziv na akciju da ostave po strani svoje razlike i donesu reforme potrebne za pomak naprijed“, stoji u izvještaju.

CIK BiH je 7. maja najavio da će lokalni izbori biti održani 4. oktobra 2020. godine, ali su ostali bez finansija za svoje pripremne aktivnosti zbog nezadovoljstva dvije političke stranke. Incko je zbog toga uputio kritike Savezu nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

„Komisija je bila prisiljena da odgodi datum za 15. novembar. Tokom postupka organizacije izbora, Komisija se suočila s brojnim politički motivisanim opstrukcijama nekih institucija ili njihovih direktora“, izvijestio je Incko.

Upozorio je da će pandemija virusa korona otežati održavanje izbora.

„Uprkos svim tim izazovima, Komisija je bila uspješna u pripremi za izbore i pokušavanju smanjenja rizika od izborne prevare. Podržavamo napore Komisije u tom pogledu“, stoji u izvještaju.

Incko je od svih političara u BiH najviše puta Dodika spomenuo u svom izvještaju. Zamjera mu i što je osporavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, povezivao status RS i status Kosova, spominjao referendum o otcjepljenju i „dvije srpske države“…

Ponovio je apel Dodiku da promijeni naziv studentskog doma u Palama i ukloni počasnu tablu.

„Ako to ne uradi do narednog sastanka Savjeta bezbjednosti u maju, trebalo bi da se suoči sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, a zatim i u sve države članice UN„, poručio je on.

Incko je u izvještaju Bakira Izetbegovića (SDA) spomenuo šest puta, a Dragana Čovića (HDZ) pet puta, uglavnom u kontekstu dogovora u vezi s održavanjem izbora u Mostaru i izmjenama Izbornog zakona.

 

Izvor sveosrpskoj.com, 05. novembar 2020.

 

Dodik: Visoki predstavnici će sahraniti BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će visoki predstavnici sahraniti BiH, te da je posljednji izvještaj Valentina Incka Savjetu bezbjednosti potpuno suprotan čak i onome što traži EU.

„Evropska unija u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Incko u svom izvještaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 KM, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da će Incko danas još jednom lagati u Savjetu bezbjednosti.

„On je inače ogrezao u prevari i laži oko stanja u BiH. To je čovjek koji prima 24.000 evra mjesečno platu da bi lagao Savjetu bezbjednosti i ništa drugo i ne radi“, tvrdi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da Incko pokušava da objasni i opravda politike nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje. Dodik smatra da Incko pokušava da i dalje isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svaljuje krivicu zato što ne ostvaruje politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koji su masovno vršili njegovi prethodnici i on.

On je naveo da je Incko u Savjetu bezbjednosti u funkciji isključivo Bošnjaka koji sastavljaju taj izvještaj.

„Najveći broj tvrdnji iz ranijih izvještaja izneseni su u medijima koji se štampaju u Sarajevu i u funkciji su isključivo održavanja jedne iluzije o funkcionalnoj BiH, koju oni vide samo i isključivo kao centralizaciju. Nikada nisu pokušali da naprave BiH funkcionalnom na bazi onoga što piše u Dejtonu, nego su to masovno kršili i napravili jednu nemoguću situaciju“, rekao je Dodik.

On je naveo da Incko ide za tim da opravda neke ranije politike umjesto da se jasno kaže da su oni kreirali i finansirali pravosuđe za koje danas tvrde da ništa ne valja.

„Prije nekoliko dana ambasador Evropske komisije je rekao da ne dobijaju ono za šta daju pare. Kako je moguće da oni finansiraju pravosuđe i traže nešto da dobiju? Šta mi onda radimo, zašto onda naši budžeti daju novac pravosuđu?“, upitao je Dodik.

On je dodao da ista ta međunarodna zajednica sada hoće da se mijenja zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji su oni istrgli iz ustavnog sistema i nametnuli kao antiustavno mjesto u BiH.

„Naravno da nećemo glasati“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve je to koncepcija koja ide za tim da se u Savjetu bezbjednosti zaokruži i zarobi pokušaj da se kao krivac navede samo Republika Srpska i Milorad Dodik.

„To je prevara. Incko je obični prevarant i zato ga i drže tolike godine zato što vara Savjet bezbjednosti“, dodao je Dodik.

 

Naslovna fotografija: ohr.int

 

Izvor sveosrpskoj.com, 05. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u