Tači i Veselji optuženi za najmanje 98 ubistava, Euleks im pretresa kuće

Bivši lider OVK Hašim Tači, koji je između ostalog optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedeljak

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Tereti ih i da su zločine protiv čovečnosti, kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, činili od marta 1998. do septembra 1999. godine.

„Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. Žrtve su lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važila za protivnike OVK“, navedeno je u optužnici.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, pred sudijom za prethodni postupak, biće objavljena uskoro.

Po hapšenju koje je 4. i 5. novembra izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su 4. i 5. novembra dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća je 26. oktobra 2020. potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Žrtve mogu da se jave da učestvuju u postupku

Po objavljivanju potvrđene optužnice, žrtve krivičnih dela iz optužnice mogu da se prijave da učestvuju u sudskom postupku, ukoliko mogu da pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice.

„Glas žrtava je neophodan radi ostvarivanja pravde. Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama“, rekla je predsednica Ekaterina Trendafilova.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima obrazovaće jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku preko advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Sekretar Fidelma Donlon je rekla da je učešće žrtava u postupku ključna odlika ustanove.

Govoreći o važnosti učešća žrtava, specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao: „Krivična dela u optužnici koju je podnela moja služba su teška dela i starajući se o tome da se pravda zadovolji, ne smemo izgubiti iz vida patnju žrtava. Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbediti da se čuje njihov glas.“

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 05. novembar 2020.

 

Tači u ponedeljak pred sudijama u Hagu

Dojučerašnji predsednik Kosova Hašim Tači, koji je između ostalog optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedeljak, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

„Dana 9. novembra u 15.00 održaće se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu”, navodi se u saopštenju i precizira da je to prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu specijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. a Tači je nakon predaje juče prebačen u Hag i smešten u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu. U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu.

„Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održaće se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti”, saopšteno je iz Specijalizovanih veća, javlja Tanjug.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

„Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo”, navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, navodi se, udružene zločinačke organizacije, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistava, kidnapovanja.

 

Izvor Politika, 06. novembar 2020.

 

Pretres u kući Tačija kod Prištine

Međunarodna policija i Euleks sprovode raciju u kući i oko dvorišta kuće Hašima Tačija u Čaglavici kod Prištine. Istražioci pretresaju i kuću Redžepa Seljimija u Prištini. Istražioci Euleksa od jutros pretresaju kuću Hašima Tačija, protiv kojeg je juče potvrđena optužnica Suda za zločine OVK.

„U toku je sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu. Operacije Specijalizovanog tužilaštva odvijaju se uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). Podrobnije informacije će biti dostavljene uskoro“, saopšteno je iz Specijalnog suda.

Takođe, istražioci Euleksa pretresaju u Prištini kuću jednog od nekadašnjih regionalnih komandanata OVK, koji je funkcioner pokreta Samoopredeljenje, Redžepa Seljimija, protiv kojeg je takođe potvrđena optužnica.

Bivši politički lider tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su juče avionom u Hag, gde će se suočiti sa optužnicama za ratne zločine koje je protiv njih podigao Specijalni sud za zločine OVK.

Tači je juče, odmah po potvrđivanju presude, podneo ostavku na mesto predsednika privremenih prištinskih institucija.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: The Associated Press/Visar Kryeziu

 

Izvor RTS, 06. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u