Tramp pomenuo izbornu krađu, mediji prekinuli prenos konferencije

Tramp je, prema mišljenju emitera, izneo niz tvrdnji o prevarama na izborima bez ijednog dokaza što je bio razlog za prekid prenosa konferencije

Vodeće kablovski TV mreže Ej-Bi-Si, Si-Bi-Es i En-Bi-Si prekinule su prenos obraćanja Donalda Trampa iz Bele kuće zbog njegovih, kako kažu, „neosnovanih tvrdnji da su predsednički izbori pokradeni“.

Najpoznatije američke televizijske mreže sa nacionalnom frekvencijom konstatovale su da je Tramp pokušao da zauzme glavni termin večernjih vesti u trenutku kada pristižući rezultati ukazuju na to da se Trampovo vođstvo u Pensilvaniji i Džordžiji osipa.

Foks njuz i Si-En-En emitovali su celo predsednikovo obraćanje, ali je nakon toga Anderson Kuper iz Si-En-Ena prokomentarisao da je Tramp poput „gojazne kornjače izvrnute na leđa po suncu“ i da je njegovo vreme prošlo.

Iako je njegov govor u izbornoj noći emitovan u celini, dan kasnije, Tramp je, prema mišljenju emitera, izneo niz tvrdnji o prevarama na izborima bez ijednog dokaza.

„Ovde moramo da prekinemo, jer je predsednik dao brojne lažne izjave, uključujući i to da je bilo prevara na glasanju“, rekao je Nester Lester Holt. „Nema dokaza za to.“

Nora O’Donel sa Si-Bi-Esa tražila je od dopisnice Nensi Kordes da proveri Trampove tvrdnje da će, ako se prebroje „legalni glasovi“, lako pobediti na izborima. Kordes je rekla da nema naznaka o značajnom broju nelegalnih glasova i da je Trampovo pozivanje na glasove koji su stigli sa zakašnjenjem „još jedna laž“.

Nakon što je Ej-Bi-Si prekinuo izveštavanje, dopisnik iz Bele kuće Džonatan Karl je, takođe, rekao da nema dokaza o ilegalnim glasanjima.

„Čini se da je frustriran“, prokomentarisao je Karl. „Uvek je potrebno vreme za brojanje glasova. Na ovim izborima posebno“.

Dok je Si-En-En držao Trampa u etru, išao je kajron u kome je pisalo „Bez ikakvih dokaza, Tramp tvrdi da je prevaren.“

„Kakva tužna noć za Sjedinjene Američke Države, da čuje kako njihov predsednik govori, lažno optužujući ljude da pokušavaju da ukradu izbore. Pokušava ovim praznikom laži da napadne demokratiju. Laž za lažju. Patetično“, rekao je u odjavi voditelj vesti Džejk Teper.

Na kanalu Foks njuz komentatori Bil Benet i Bajron Jork rekli su da samo zato što Tramp nije navodio određene slučajeve nepravilnosti ne znači da ih nije bilo. Ali predsednik i njegovi advokati moraju da izvedu dokaze, naglasili su.

Čak je i Njujork post, istaknuti Trampov medijski saveznik, naslovio priču sa „Donald Tramp u obraćanju iz Bele kuće izneo neosnovane tvrdnje o izbornim prevarama“.

 

Naslovna fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Izvor Vašington post/RTS, 06. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u