Slučaj „Haradinaj“ budi sumnju u pravdu Specijalnog suda za OVK

Razlozi za sumnju nisu samo loša iskustva sa suđenja Haradinaju već i to što su nedavno dokumenti tužilaštva dospeli u ruke veterana OVK

Iskustva iz Haga, posebno sa suđenja Ramušu Haradinaju, bude ozbiljnu sumnju u ishod procesa protiv Hašima Tačija i ostalih čelnika OVK i strah da bi pravda i ovaj put mogla da ostane nezadovoljena.

Sa ovom ocenom slaže se većina advokata i stručnjaka sa kojima su Novosti razgovarale. Razlozi za sumnju nisu samo loša iskustva sa suđenja Haradinaju – kada su svedoci misteriozno nestajali ili menjali iskaze – već i to što su nedavno dokumenti tužilaštva dospeli u ruke veterana OVK. To bi moglo da dovede do toga da svedoci, uplašeni za sopstvenu bezbednost, odustanu od svedočenja.

Advokat Tomislav Višnjić, koji je u Hagu branio nekoliko srpskih optuženika, kaže nam da se teško može proceniti kakav bi mogao biti ishod suđenja Tačiju i njegovoj terorističkoj bandi:

– Poznati su problemi koji su pratili suđenje Albancima, pre svega Haradinaju u Hagu. Videćemo kako će sud da postupa i na koji način i u kojoj meri da obezbedi sigurnost i zaštitu svedoka.

Višnjić kaže da su pokazali ozbiljnost kada su na KiM uhapsili odgovorne za objavljivanje dokumenata sa identitetom svedoka, ali i ranjivost, jer su im te poverljive informacije procurile.

– Dok ne počne suđenje proći će godinu dana i to je period kada će sigurno biti pritisaka na svedoke. Kad se uđe u sudnicu, tad je priča više pod kontrolom, ali i tada svedoci mogu promeniti iskaze – upozorava Višnjić.

Dušan Bratić, advokat koji će pred Specijalizovanim većem zastupati žrtve, kaže nam da uvek treba imati u vidu da je taj sud osnovan od strane skupštine lažne države Kosovo:

– To je njihov sud, sud pobunjenika i terorista, pa kako je osnovan, može biti i ukinut, kada im to zatreba. Izvođenje Tačija i drugih pred sud je samo demonstrativno dejstvo, maska, iza koje sledi pokušaj izvođenja naših branilaca otadžbine.

Bratić smatra da se Tači nikada ne bi predao da nema dogovor o oslobađanju:

– To je u funkciji nastavka rata protiv Srbije, drugim, neoružanim sredstvima, jer stari i u međuvremenu pridodati ciljevi, nisu još ostvareni. Umesto što apologetski nastupamo prema toj farsi, čime i de fakto vršimo priznanje Kosova, trebalo bi, ukoliko želimo da imamo državu i da budemo narod, da se setimo da imamo sopstveno pravosuđe i da je zločincima moguće suditi i u odsustvu. Štaviše, to je i dužnost prema čovečanstvu – kaže Bratić.

Sud za zločine OVK dobio je mandat da se bavi zločinima počinjenim u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine. Van njihovog domašaja, međutim, ostaju mnogobrojni zločini koji su počinjeni posle dolaska međunarodnih snaga, poput ubistva srpske dece na Bistrici, ili martovskog pogroma. Za te istrage bio je zadužen Euleks.

Tači pismom pere svoj obraz

Hašim Tači uputio je pismo ostavke predsednici kosovske skupštine Vjosi Osmani, premijeru Avdulahu Hotiju i predsednici Ustavnog suda Arti Hajrizi, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo „zaštitu identiteta i dostojanstvo funkcije predsednika“, nakon što je Specijalni sud za ratne zločine potvrdio optužnicu protiv njega, prenosi Reporteri.

U pismu navodi da je „ponosan na sav posao koji je obavio za slobodu, nezavisnost i modernizaciju Kosova“:

– Uveren sam da ćemo ja i moji saborci i drugovi izaći iz ovog procesa čistog obraza i da će biti potvrđeno da smo vodili pravedni rat Oslobodilačke vojske Kosova.

Inače, optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti ih za sistematsko vršenje ratnih zločina protiv civila, Srba, ali i svih drugih koji nisu podržavali OVK, mučenja, ubistva, progone…

Hoti: Stranke odlučuju o izborima

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da će stranke zastupljene u parlamentu odlučiti da li će biti održani vanredni izbori na KiM posle podizanja optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

Hoti je za RTV 21 rekao da to zavisi od raspoloženja političkih snaga u skupštini i od toga da li se može naći rešenje za prevazilaženje ove situacije, preneo je Kljan Kosova. On je naveo da su kosovskim ustavom utvrđeni koraci koji treba da uslede u takvim okolnostima. Tačijevu funkciju trenutno obavlja predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

 

Autori S. J. Matić i V. Mijatović

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Phil Nijhuis

 

Izvor Večernje novosti, 08. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u