Председнички кандидат Демократске странке Џозеф Бајден током једног скупа са својим присталицама (Фото: AP Photo/Matt Slocum)

Analitičari: Bajden će stati na kraj ideji razmene teritorija

Oni smatraju da Bajden, koji dobro poznaje istoriju regiona, neće podržati ideju koja poslednje tri godine kruži u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Dolaskom predsednika Džoa Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država, opcije koje uključuju promenu granica na Balkanu neće biti aktuelne, piše Koha. Kako navodi taj medij, analitičari smatraju da Bajden, koji dobro poznaje istoriju regiona, neće podržati ideju koja poslednje tri godine kruži u okviru dijaloga između Kosova i Srbije.

Politički analitičar iz Berlina Bodo Veber, rekao je za Kohu da će se pregovori vratiti na prvobitne principe, s ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

“Konačno će se završiti opasna epizoda razmene teritorija. Obnavljanje dijaloga u prvobitnom okviru biće obavljeno uz očuvanje njegovih osnovnih principa – da je ideja o promeni granica na Balkanu prevaziđena. Srbija se mora vratiti politici zasnovanoj na stvarnosti, priznajući da je odavno izgubila Kosovo, da bi postala pravi partner Zapada”, rekao je Veber.

Što se tiče sporazuma iz Vašingtona od 4. septembra, posredstvom bivšeg predsednika Donalda Trampa, Veber smatra da će ekonomska pitanja, poput onog o “mini-Šengenu”, biti usklađena sa kontekstom Evropske unije.

“Deo sporazuma koji govori o preseljenju ambasada u Jerusalimu, pašće onog trenutka kada Bajden uđe u Belu kuću”, rekao je Veber.

Kako podseća Koha, tokom predizborne kampanje, Bajden je rekao da je nezavisnost Kosova nepovratna. U pismu američkim Albancima, kandidat demokrata se obavezao da će sarađivati sa Evropskom unijom na oživljavanju dijaloga, “s ciljem omogućavanja pravednog i sveobuhvatnog rešenja koje poštuje teritorijalni integritet Kosova i postizanja punog uzajamnog priznanja”.

Arbreša Lodža iz Grupe za pravne i političke studije očekuje da će Bajden biti oštriji u pogledu izazova koji su Kosovu nametnuti od Srbije i Rusije.

“Prirodno očekujemo da će se ova promena odraziti na dijalog između Kosova i Srbije u kojem će Bela kuća biti mnogostruko stabilnija, u odnosu na promociju nezavisne države Kosovo i otvorenom suprotstavljanju praksi Srbije i Rusije u njihovoj kampanji za otpriznavanje nezavisnosti Kosova”, rekla je Lodža.

Koha podseća da za vreme Obamine administracije, dok je Bajden bio potpredsednik, Sjedinjene Države nisu direktno učestvovale u dijalogu, poveravajući ulogu posrednika Evropskoj uniji. Tokom prethodnih poseta Kosovu, Bajdenov glavni zahtev bio je jačanje demokratske države, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše prištinski medij.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Matt Slocum

 

Izvor Kosovo onlajn/Pokret za odbranu KiM, 09. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u