Bekstvo od slobode

Cenzura spašava publiku od lažnih vesti!  Istina je laž. Sloboda je zabrana. Demokratija je prisila. Orvel, dakako. Ako ne i Besovi Fjodora Mihailoviča. Peti novembar 2020. godine bio je dan Postamerike

Još dugo će se analizirati niz šokantnih otkrića tokom američkih izbora od kojih je najvažnije pojava brutalne cenzure u do sada nepoznatom obliku, barem u zapadnom svetu, kome su puna usta medijskih prava i slobode govora. Cenzura, za kakvu nismo znali ni na ovoj strani okeana, pojavila se u najgrubljem, totalitarnom vidu za vreme Trampovog govora u četvrtak, 5. novembra uveče, u kome je predsednik SAD pokazivao dokaze krađe glasova u Mičigenu: sedam američkih televizijskih mreža, među kojima su En-Bi-Si (NBC), Si-Bi-Es (CBS), Ej-Bi-Si (ABC) i Em-Es-En-Bi-Si (MSNBC) kao po komandi isključile svoje kamere i skinule Trampa sa ekrana.

Voditelj Lester Holt sa NBC-ja odmah se pojavio i rekao: „Morali smo da intervenišemo jer je predsednik izgovorio mnogo pogrešnih stvari, uključujući i to da je bilo prevara na glasanju“. Slično je reagovao i Brajan Vilijems, voditelj MSNBC: „Ok, ovde smo ponovo u neobičnoj poziciji da ne samo prekidamo predsednika SAD, već i da ga ispravljamo“. Bio je to trenutak za pamćenje: nikada se ništa slično nije desilo u analima masovnih medija!

Sada je „Ok“ postao slučaj najagresivnije moguće televizijske cenzure, koji  je prof. Stanko Crnobrnja sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti odmah nazvao „orvelijanskom“. To što bilo ko uzima sebi za pravo da instantno odlučuje šta je istina, a šta nije u javnom govoru, primer je najcrnje medijske diskriminacije, po kome će kompletni američki izbori 2020., zajedno sa gospodom Holtom i Vilijemsom, ući u istoriju.

Trenutak kada voditelj En-Bi-Si-ja Lester Holt prekida emitovanje obraćanja predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa povodom navodne izborne krađe (Foto: Snimak ekrana/Jutjub)
Trenutak kada voditelj En-Bi-Si-ja Lester Holt prekida emitovanje obraćanja predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa (Foto: Snimak ekrana/Jutjub)

O skandalu je odmah je izvestila N1 televizija i stvar je postala još zanimljivija zbog načina na koji je komentarisala ovu aferu. Jugoslav Ćosić je dovoljno iskusan novinar da oceni njenu težinu, i pokušao je na brzinu da je zabašuri jednom potpuno apsurdnom zamenom teza: „Američki mediji takvim postupkom pokazali su da ne žele da do publike dolaze neutemeljene izjave. Da li bi na takav potez mogle da se ugledaju televizije u Srbiji? Možete li da zamislite da se govori i obraćanja predstavnika vlasti prekidaju u trenutku kada u etar ode bilo šta što nije činjenica?“ Na ekranu se zatim pojavila izvesna Danica Vučenić, koja je o ovome, verovali ili ne, izgovorila sledeće:

„I najgora Amerika i Amerika u najgorem izdanju je bolja od nas i neuporediva sa nama. To što je pet ili sedam televizijskih mreža prekinulo predsednika Trampa koji se obraćao iz Bele kuće u desetoj sekundi njegovog obraćanja govori o tome da mediji u Americi obavljaju svoju funkciju kontrolora vlasti i štite svoju publiku od lažnih vesti, pa ako treba i od predsednika. Kod nas je situacija potpuno obrnuta, prosto je tako nešto nezamislivo, ali mislim da mi sa tim ne možemo ni da se poredimo“.

Iako priznaje da se suočavamo „sa Amerikom u najgorem izdanju“ (što, izgleda, nije mogla izbeći u svom kompradorskom slepilu), ova vajna novinarka jednu prostačku cenzuru prikazuje kao – dostignuće demokratije! Poslušajte je još jednom: cenzura spašava publiku od lažnih vesti!  Istina je laž. Sloboda je zabrana. Demokratija je prisila. Orvel, dakako. Ako ne i nešto gore: Besovi Fjodora Mihailoviča…

Bežeći od skandala, koji bi nekako da zataška, N1 filosofira: „Da li je isključivanje kamera na svaku laž političara zaista moguće? Programski direktor TV N1 Jugoslav Ćosić dodaje:  ‘Ovo je veoma intrigantno pitanje koje smo i mi na N1 uočili. Razmatrali smo da li su stanice, koje imaju pravo da uređuju svoj program, napravile dobar potez, jer su uočile, kako one kažu, da predsednik obmanjuje javnost. S druge strane, ozbiljno je i pitanje da li je obaveza medija da ostave predsednika da kaže sve što ima, kad su već ušli u prenos, pa da se posle toga bave onim što je on rekao“, mudruje Ćosić.

Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/N1)
Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/N1)

Džaba. Uzalud. „Duboka država“, koja jednim spuštanjem reglera isključuje kad nađe za shodno sedam nacionalnih televizijskih mreža, pokazala je svoju moć. Već i sam pokušaj relativizacije ovog delikta bekstvo je od slobode. Dileme nema: peti novembar svet će ubuduće obeležavati kao Dan cenzure, surogat pravde i demokratije, uspon mračne i besovite Postamerike.

 

Božidar Zečević je srpski filmolog, istoričar filma, dramaturg i reditelj, profesor analize filma, član Evropske filmske akademije (Berlin), filmski kritičar Večernjih novosti i stalni saradnik nedeljnika Pečat. Ekskluzivno za Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Joshua Lott/Getty Images

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u