S. Trifković: Americi je zadat smrtonosni udarac

„Bez obzira na krajnji ishod, legitimnost pobednika već je narušena, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Zadat je smrtonosni udarac Americi kao svetioniku sveta“

Mašinerija Demokratske partije, korporativni mediji i baroni društvenih mreža stvorili su udruženo kriminalno preduzeće da pokradu predsedničke izbore.

Kaže ovo, za Novosti, profesor Srđa Trifković iz SAD, posle glasanja. To ga, kaže, podseća na slične „zavere“ u postkomunističkim režimima, samo brutalnije. On smatra da se ni u tim režimima ne bi mogla zamisliti „proizvodnja“ više od 100.000 glasova za „šefa“ usred noći, uz nula glasova za opoziciju, kao ni „glasači“ rođeni u 19. veku!

– Za razliku od Milvokija i Detroita, čak ni režim u Pjongjangu ne dobije više glasova za „voljenog vođu“ nego što ima Severnokorejaca na biračkom spisku – primećuje Trifković.

Za veći deo sveta, smatra on, Amerika je sada svedena na status banana republike.

– Evropski mediji, koje većinom kontrolišu neoliberalni globalisti, pružaju podršku zaverenicima, ali obični ljudi znaju bolje. Kao što komentatori u Beogradu, Kijevu, Tbilisiju i drugim prestonicama koje su iskusile obojene revolucije danima primećuju, ironično je da su Amerikanci uz manje teškoća „instalirali“ predsednike u stranim zemljama, nego što su legitimno izabrali svoga – uočava sagovornik.

Posle Bajdenove proglašene pobede, i Trampove najave da će ići na sud, Trifković predviđa da je nasilje na ulicama skoro neizbežno. Uključivaće, dodaje, obe strane nacionalnog ambisa, ovog puta.

– Bez obzira na krajnji ishod, legitimnost pobednika već je narušena, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ako Bajden prevagne, a mediji to tretiraju kao svršenu stvar, čak i njegovi simpatizeri na vlasti u Parizu, Berlinu, Briselu ili Otavi i daju ton Bi-Bi-Siju, Mondu, Veltu, znaju o čemu se radi – uveren je Trifković.

Ipak, postoji jedan problem. „Gospođa sekretarka“ Medlin Olbrajt je uzvikivala: „Mi smo Amerika, stojimo iznad svih, vidimo dalje, nezaobilazna smo nacija“, uz prateće opaske kao što su „prava strana istorije“, „paks Amerikana“, „lider međunarodne zajednice“. Trifković smatra da se sada više to neće uzimati za ozbiljno.

– Bilo koji pokušaj obnove projekta posle debakla ovogodišnjih izbora osuđen je na propast. Protagonistima će biti teže da nastave da se pretvaraju čistog obraza da je američka spoljna politika posvećena promociji slobode, demokratije i ljudskih prava, suprotstavljanju tiraniji i zlu, i da je posvećena stvaranju boljeg sveta i imidžu izuzetne nacije. Zadat je smrtonosni udarac Americi kao svetioniku sveta – zaključuje Trifković.

 

Autor D. Savić

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Večernje novosti, 09. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u