Foks njuz prekinuo portparolku Bele kuće zbog „neosnovanih tvrdnji“ o izborima

Mekenani je rekla da republikanci žele da se „prebroji svaki legalni glas i da se odbaci svaki nelegalni”. Na to je reagovao voditelj i prekinuo njeno obraćanje

Američke televizije zahvaćene su postizbornom epidemijom prekida obraćanja odlazeće garniture Bele kuće. Nakon što je nekoliko televizijskih stanica prekinulo govor aktuelnog predsednika Donalda Trampa zbog, kako tvrde, neosnovanih optužbi o krađi glasova, to isto dogodilo se i portparolki Bele kuće Kejli Mekenani. Foks njuz, koji je inače tokom kampanje zdušno podržavao Trampa i bio jedna od njegovih medijskih uzdanica, prekinuo je prenos obraćanja Mekenanijeve. Kada je pomenula izbornu krađu i prevaru, voditelj je odlučio da ne dozvoli nastavak prenosa.

Mekenani je rekla da republikanci žele da se „prebroji svaki legalni glas i da se odbaci svaki nelegalni”. Na to je reagovao voditelj Nil Kavuto konstatujući da „ona optužuje drugu stranu za prevaru i nelegalne glasove”, prenose svetski mediji.

„Ako nema više detalja koji to potkrepljuju, ne možemo nastaviti sa emitovanjem njenog obraćanja. Želim da budem siguran da imaju nešto što ide u prilog tim tvrdnjama, ali su sad to samo eksplozivne optužbe da druga strana namešta i vara. Ako donese dokaz za to, nastavićemo prenos”, kazao je voditelj televizije u vlasništvu bogataša Ruperta Merdoka.

Vodeće televizije Ej-Bi-Si, En-Bi-Si i Si-Bi-Es prekinule su Trampovo prvo obraćanje posle izbora uz objašnjenje da je iznosio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari. Time su se ove televizije povele za praksom društvenih mreža koje su takođe sve tvrdnje republikanskog kandidata o krađi glasova označavale kao neproverene.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 10. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u