Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јован Д. Радовић/mitropolija.com)

Mitropolit ostavio testament, otvaranje u prisustvu Joanikija

Advokat MPC Dalibor Kavarić je rekao da će oporuka biti pročitana u prisustvu vladike Joanikija kako se ne bi sumnjalo u autentičnost mitropolitove poslednje volje

Nedavno preminuli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je pisanu oporuku koja će biti pročitana u prisustvu vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji je trenutno u samoizolaciji zbog korona virusa, rekao je advokat MPC Dalibor Kavarić.

Kavarić je za podgoričku Pobjedu rekao da će oporuka biti pročitana u prisustvu vladike Joanikija, koji je i administrator MCP, da se, kako kaže, ne bi dogodilo da neki neozbiljni pojedinac ili mediji dovedu u pitanje verodostojnost ili autentičnost poslednje volje crnogorskog mitropolita.

Ističe da zato mora da sačeka ozdravljenje vladike Joanikija, kako bi u njegovom prisustvu i sa njegovim blagoslovom mitropolitova oporuka bila predstavljena javnosti. Mitropolit crnogorsko-primorski umro je 30. oktobra, a Kavarić kaže da napisana poruka Amfilohija kod njega.

„Kako se radi o veoma ozbiljnim zaveštajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posledicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih ‘neimenovanih izvora’ i ‘pouzdanih saradnika’ nekih medija, dovodi u pitanje da li je oporuku svojeručno nesporno napisao mitropolit Amfilohije zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i i zbog ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija“, rekao je Kavarić za Pobjedu.

Dodao je, navodi se, da je na osnovu njegovog „dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju poslednju volju vladike“.

„Za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zaveštanja“, jasan je Kavarić, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Jovan D. Radović/mitropolija.com

 

Izvor Sputnjik, 10. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u