Vođa republikanaca u Senatu stao uz Trampa, pokrenuta istraga o izbornoj krađi

Mič Mekonel, upravo reizabrani senator iz Kentakija i lider republikanske većine u Senatu, nije priznao pobedu Džoa Bajdena

Vilijam Bar, sekretar za pravosuđe, ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja, ukoliko one postoje, pre nego što bi ishod američkih predsedničkih izbora bio potvrđen.

U dopisu u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP) Bar je ukazao da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i verodostojni navodi o nepravilnostima koji bi, ako su istiniti, potencijalno mogli uticati na ishod izbora u pojedinoj državi.

Precizirao je i da bi istrage navoda za koje je očigledno da neće uticati na ishod izbora trebalo odložiti sve dok izbori ne budu potvrđeni.

“Tužioci bi trebalo da otpočnu takozvane preliminarne istrage koje bi im omogućile da utvrde postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne mere”, naveo je u dopisu Bar.

Zbog Barove direktive, Ričard Pilger, glavni tužilac Sekretarijata za pravosuđe zadužen za izborne prevare, podneo je ostavku u znak protesta. Prema internom imejlu koji je poslao kolegama, a u koji su imali uvid AP i Rojters, naveo je da napušta poziciju šefa odseka za izborne prevare „nakon što je razmotrio novu politiku i njene posledice.“

Sekretar za pravosuđe u dokumentu nije precizirao nikakve konkretne slučajeve navodne prevare.

„Iako je neophodno da se navodi razmotre blagovremeno i efikasno, podjednako je važno da istražitelji budu oprezni i potpuno posvećeni pravičnosti, neutralnosti i nepristrasnosti“, napisao je Bar.

Osim navoda Donalda Trampa, aktuelnog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata, da je nepravilnosti tokom glasanja bilo – za sada o tome nisu prezentovani validni dokazi.

Tramp nije priznao projekcije po kojima je pobednik predsedničkih izbora demokratski kandidat Džozef Bajden. On i njegova kampanja tvrde da su demokrate sprovele zaveru u više američkih država da bi se ishod izbora preokrenuo u Bajdenovu korist.

Bajden je imao značajnu prednost u nekoliko ključnih američkih država za ishod izbora u kojima nije bilo naznaka o nepropisnom ili nelegalnom brojanju – što bi uticalo na promenu rezultata. Izborni zvaničnici republikanaca i demokrata izjavili su nakon izbornog dana da je glasanje proteklo dobro, uprkos manjim problemima koji su uobičajeni, poput otkazivanja glasačkih mašina ili pak predaje nevažećih listića.

Američke države trebalo bi do 8. decembra da reše sva pitanja u vezi sa održavanjem izbora – uključujući prebrojavanje glasova i sudske sporove o rezultatima. Članovi Elektorskog koledža sastaju se 14. decembra kako bi utvrdili konačni ishod glasanja.

Vilijem Bar, koga deo američke javnosti označava lojalnim saveznikom Donalda Trampa, bio je saglasan sa kritikama glasanja putem pošte koje je iznosio aktuelni američki predsednik. Nasuprot mnogobrojnim studijama koje su osporavale mogućnost izbornih prevara uopšte – kao i zloupotreba glasanjem putem pošte.

Inače, prema politici svog rada, Sekretarijat za pravosuđe ne sprovodi istrage, ili razgovore sa glasačima – sve dok se ne potvrdi da je na ishod izbora uticala moguća prevara.

Kampanja izabranog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da žali zbog odluke sekretara Bara da uputi memorandum koji će, kako je ukazano, podgrevati promišljene, spekulativne, ili izmišljene tvrdnje.

„To su one vrste tvrdnji koje predsednik i njegovi advokati svakodnevno neuspešno iznose, jer se njihovim tužbama podsmevaju sudovi – jedan za drugim. Na kraju, američka demokratija jača je od bilo koje nespretne i cinične stranačke političke zavere”, saopštio je Bob Bauer advokat kampanje izabranog predsednika Bajdena.

Prema projekcijama Glasa Amerike i svih većih medijskih mreža u Sjedinjenim Državama (AP, Reuters, CNN, ABC, CBS, NBC i FOX) od subote prepodne Džozef Bajden postao je izabrani američki predsednik, osvojivši 20 elektorskih glasova u državi Pensilvanija što mu je donelo ukupno 273 elektorska glasa, čime je predsednička trka i okončana.

Nakon toga Glas Amerike objavio je projekciju po kojoj je Bajden osvojio i šest elektorskih glasova u saveznoj državi Nevada. Prema izbornim projekcijama demokratski kandidat i izabrani predsednik SAD-a Džozef Bajden osvojio je 279, a republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp 214 elektorskih glasova.

 

Izvor AP/Glas Amerike, 10. novembar 2020.

 

Mekonel podržo Trampa

Mič Mekonel, upravo reizabrani senator iz Kentakija i lider republikanske većine u Senatu, nije priznao pobedu Džoa Bajdena poručujući da Donald Tramp ima pravo da traži preispitivanje izbornog procesa.

U obraćanju povodom izbornih rezultata senator Mekonel najpre je rekao da su republikanci ostvarili odličan rezultat, zadržavši većinu u Senatu.

Međutim, dodao je da predsednik Donald Tramp ima stopostotno pravo da traži preispitivanje rezultata, da su rezultati izbora preliminarni i da demokrate ne bi trebalo da slave pobedu svog kandidata dok se ceo izborni proces ne završi.

Njujork tajms primećuje da se radi o istom izbornom procesu koji Mekonel, po njima, različito tumači kada je reč o predsedničkim i izborima za Senat i Kongres.

„Hajde da nam ne drže lekcije o tome kako predsednik treba odmah i radosno da prihvati izborne rezultate isti oni likovi koji četiri godine nisu hteli da prihvate rezultate prethodnih izbora,“ rekao je Mekonel.

Odgovorio mu je senator iz Demokratske stranke Čak Šumer, rekavši da predstavnici republikanaca treba da bezuslovno osude predsednikovu retoriku i porade na mirnoj primopredaji vlasti.

Inače, televizija Foks njuz koja se smatrala naklonjenom republikancima i aktuelnom predsedniku, prekinula je Trampovu večerašnju konferenciju za medije čim je počeo da iznosi svoje stavove o izbornim nepravilnostima.

„Ove tvrdnje su potpuno neutemeljene“, rekao je voditelj.

Trampove pristalice mogle su da prate dalji tok konferencije samo preko objava predsednikovog izbornog tima na Tviteru.

 

Naslovna fotografija: Susan Walsh/AP Photo

 

Izvor Njujork tajms/RTS, 09. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u