Demonstranti u Jerevanu dali Pašinjanu 24 sata da podnese ostavku

Demonstranti traže od Pašinjana da dobrovoljno podnese ostavku zbog potpisivanja mirovnog sporazuma sa Bakuom

Demonstranti u Jerevanu dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta. Demonstranti traže od Pašinjana da dobrovoljno podnese ostavku zbog potpisivanja mirovnog sporazuma sa Bakuom i traži sazivanje vanredne sednice parlamenta.

Kako je saopštio predsednik glavnog odbora Jermenske revolucionarne federacije „Dašnakcutjun“ Išhan Sagateljan, u protivnom slučaju će organizatori mitinga održati u 00.30 (22:30 po srednjeevropskom vremenu) pres-konferenciju na kojoj će pokušati da „reše pitanje odlaska Pašinjana“ do sutra uveče.

Kako je naglasio Sagateljan, predstavnici opozicije žele da izbegnu potrese, iako su sigurni da će građani, ako ih pozovu, izaći na akciju neposlušnosti u celoj republici. On je upozorio vlasti da ne vrše masovna hapšenja, naglasivši da će to biti „velika greška“.

Opozicija se okupila danas ispred parlamenta i na trg Slobode, gde skandira: „Nikol – izdajnik“. Policija je već privela oko 130 osoba.

Juče je komandant dobrovoljačkog odreda „Arabo“ Manvel Jegazarjan, koji se borio u Karabahu tokom sukoba početkom devedesetih, pozvao poslanike da dođu u parlament i počnu proces deratifikacije sporazuma koji je potpisao Pašinjan. Saopšteno je i da opoziciona partija „Napredna Jermenija“ prikuplja potpise za saziv vanredne sednice parlamenta, gde bi se poništilo učešće Jerevana u novim sporazumima oko Karabaha. Za tako nešto je potrebno, pored potpisa opozicionih poslanika, još i glasovi članova bloka Pašinjana „Moj korak“.

 

Naslovna fotografija: Dmitri Lovetsky/AP Photo

 

Izvor Sputnjik, 11. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u