Dodikov SNSD izgubio Banjaluku, Bakirov SDA Sarajevo

Pobedu na izborima za gradonačelnika odneo je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković koji će postati najmlađi gradonačelnik Banjaluke

Poznati su rezultati izbora u većini lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Građani BiH odlučili su se za promene, bar u dva najveća grada. Posle 22 godine Savez nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci odlazi u opoziciju, a Stranka demokratske akcije izgubila je u Sarajevu od koalicije četiri opozicione partije.

Iako je izgubio izbore u Banjaluci, pobednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Lider partije Milorad Dodik saopštio je da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ova stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. Najavio je da je od danas predsednik Gradskog odbora SNSD-a, ali i da se ne odriče Igora Radojičića.

U najvećem gradu Republike Srpske, prema nezvaničnim rezultatima, pobedu na izborima za gradonačelnika odneo je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković koji će postati najmlađi gradonačelnik Banjaluke.

Dvadesetsedmogodišnji Stanivuković političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. je bio najmlađi kandidat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka i postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog parlamenta.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidovao SDS.

Nakon 16 godina, Mićo Mićić izgubio je u trci za novi mandat. Građani Bijeljine poverenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a. Ipak, skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mićića.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika. Poverenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške. Ubjedljivu pobedu i u Zvorniku odnio je dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović. Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić.

U Srebrenici stranke sa sedištem u Republici Srpskoj imale su jednog kandidata – Mladena Grujičića. Razlika u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića je tesna.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata. Pobedom Milinkovića u Gacku, posle 20 godina doći će do promene vlasti. Milan Radmilović iz SDS-a nije se izborio za šesti mandat.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U drugim opštinama Republike Srpske nije bilo promena. Mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobedu na izborima za načelnike odneli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine – Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Prema najnovijim rezultatima lokalnih izbora u BiH koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, situacija u Kantonu Sarajevo ne menja se umnogome. Kandidati koalicije četiri opozicione partije i dalje su u ubedljivoj prednosti, dok je SDA doživela poraz.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da ta stranka i dalje ostaje najjača u zemlji, a da će broj načelničkih pozicija biti nešto manji nego ranije.

Kliks prenosi da je Bogić Bogićević, član Predsedništva SFR Jugoslavije od maja 1989. do septembra 1991. godine, prvi izbor Četvorke i Socijaldemokratske partije BiH za gradonačelnika Sarajeva.

Sve je izvesnije da će Fikret Abdić, lider Laburističke stranke BiH, ostati načelnik Velike Kladuše. Abdić je prema poslednjim podacima dobio 6.479 glasova, odnosno, za njega je glasalo 44,15 posto birača. Jasmin Hušić, nezavisni kandidat koji se nalazi iza Abdića, je dobio 42,06 posto glasova, odnosno ukupno 6.172 glasa.

Pobedu na lokalnim izborima u Širokom Brijegu proglasio je kandidat HDZ-a BiH i dugogodišnji gradonačelnik Miro Kraljević. To je njegov peti mandat.

Članovi biračkih odbora u Zenici koji su u Gradsku izbornu komisiju dostavili materijale s glasačkih mesta ispred Gradske uprave proveli su besanu noć. Naime, zenički GIK odlučio ponovo prebrojati glasove za gradonačelnika Zenice kako bi održali zvaničnu konferenciju i javnosti obznanili informacije.

Upravo zbog toga desetine članova biračkih odbora s više od 140 izbornih mesta u Zenici noć je provelo ispred Gradske uprave. Red je još uvek veliki, a pitanje je kada će prijem materijala biti završen.

Radojičić čestitao Stanivukoviću

Igor Radojičić, koji je izgubio je gradonačelničku poziciju u Banjaluci, novom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću pobedu je čestitao putem Tvitera.

„Čestitam Drašku Stanivukoviću izbor za gradonačelnika Banjaluke. Odgovoran i težak posao. Banjaluka je izašla na izbore i izabrala. Svome gradu samo mogu poželjeti da bude bolje“, napisao je Radojičić.

U Kupresu odlučivao jedan glas

Prema novim podacima Centralne izborne komisije, novi načelnik Kupresa je SNSD-ov kandidat Gojko Šebez koji je kandidata SDS-a Momčila Marića pobedio sa jednim glasom razlike.

Dok je Šebez osvojio 95 glasova, odnosno 50,26 posto glasova birača, za Marića su glasale 94 osobe, odnosno 49,74 posto.

U Kupresu je bilo otvoreno samo jedno biračko mesto, a glasalo je ukupno 349 ljudi.

 

Izvor Kliks/RTRS/RTS, 16. novembar 2020.

 

Dodik: Tužan sam zbog Banjaluke

Milorad Dodik, predsednik SNSD, kaže da je ova stranka odnela pobedu u 41 opštini/gradu, što je za jednu više nego na prošlim izborima.

– Statistički imamo bolji rezultat nego ranije. Osvojili smo 41 opštinu, a među njima Prijedor, Doboj i Istočno Sarajevo u kojima SNSD nije bio na vlasti – rekao je Dodik.

On kaže da nije srećan, već tužan što su izgubili Banjaluku.

– Igor Radojičić je jedan od najuspešnijih gradonačelnika koje je ovaj grad imao, ali poštujemo odluku građana. Nije fer to što je Banjaluka uradili Radojičiću! On je jedan od naših najsposobnijih kadrova. Ali što se tiče stranačke pozicije SNSD je rastao i već sada imamo veći procenat u odnosu na prošle lokalne izbore – rekao je Dodik.

On kaže da je koalicioni rezultat u Banjaluci bio daleko veći u odnosu na rezultat glasanja za gradonačelnika. To, kako kaže Dodik, ukazuje da pojedini koalicioni partneri nisu „igrali korektno“.

– Neko je bio licemeran kada je potpisivao koalicioni sporazum. Ali o tom potom. To nije bilo korektno prema Radojičiću koji je pokušao da okupi sve političke partije. Mi smatramo da poraz može biti prilika, koju ćemo u potpunosti iskoristiti. Poraz može biti zamka i ne znam kako će pobednik za gradonačelnika to izbeći – rekao je Dodik, navodeći da će od sutra lično biti predsednik Gradskog odbora SNSD u Banjaluci, umesto Radojičića, navodeći da se SNSD tog čoveka ne odriče.

– Nemam nameru da se sa bilo kim obračunavam. Ja ću svoje nezadovoljstvo iskazati još većim radom u Banjaluci. Naša politika neće biti sukob sa Banjalukom, već razvoj tog grada. Žao mi je što nismo prošli u Bijeljini. Analiziraćemo situaciju i SNSD će nastaviti saradnju sa Mićom Mićićem – rekao je Dodik.

 

Izvor Večernje novosti, 15. novembar 2020.

 

„Pobeda u Banjaluci iznenađenje, ali Dodik ima glavnu reč“

Pobeda Draška Stanivukovića na izborima za gradonačelnika Banjaluke predstavlja iznenađenje i vetar u leđa opoziciji za naredne opšte izbore. Ovo ocenjuju poznavaoci političkih prilika u Republici Srpskoj, analitičar Srđan Puhalo i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja.

Oni istovremeno ocenjuju da će ipak dominantnu reč na nivou RS i nadalje voditi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Stanivuković, kandidat opozicionih Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS), na u nedelju održanim izborima, prilično je ubedljivo pobedio kandidata SNSD-a i dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića, ali će, sva je prilika, skupštinsku većinu u banjalučkom parlamentu zadržati SNSD.

„Svakako je uspeh Stanivukovića veliki, ali se neće drastično odraziti na funkcionisanje Republike Srpske“, kaže Puhalo za Tanjug i podseća da i odbornička većina ostaje u rukama SNSD-a i ona će u velikoj meri uticati na gradonačelnika pokušavajući da mu smanji manevarski prostor“

Kako ističe, Banjaluka je „iznenadila“ sve, kako SNSD tako i samog budućeg gradonačelnika Draška Stanivukovića.

„Ova pobeda Stanivukovića predstavlja snažnu poruku SNSD-u da ovako više ne ide, a s druge strane, to je i poruka opoziciji da postoji sistem kako se može uspešno boriti protiv vlasti. Banjaluka ima ogromnu specifičnu težinu, pored toga što je najveći grad, ona je i kulturni, ekonomski, administrativni centar Republike Srpske i zato pobeda u Banjaluci ima važnu simboličku vrednost“, napominje Puhalo.

On međutim, skreće pažnju na to da kada se pogledaju ingerencije entiteta i gradske nadležnosti, vidi se da su mnoge institucije u Banjaluci i dalje pod kontrolom SNSD-a i da ima mnogo ljudi koji će ostati da rade u gradskim strukturama i organima i biti, kako kaže, „lojalni SNSD-u“.

„Mislim da ćemo, kada prođe ova cela euforija oko pobede, videti da nije to baš ni lako ni jednostavno za vladanje. Svakako je uspeh Stanivukovića veliki, ali se neće drastično odraziti na funkcionisanje Republike Srpske“, uverava Puhalo.

Smatra da je ovaj rezultat mnogo više kazna SNSD-u za njihov politički rad nego za samog dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojčića“. Navodi da ovi rezultati ne najavljuju ni bilo kakav uticaj na odnose RS sa Srbijom i okruženjem.

„Nikakvih promena neće biti ni prema Srbiji ni prema Federaciji BiH ni prema centralnim institucijama u Sarajevu. Jedino će možda odnos Srbije prema partijama u RS biti “iznijansiraniji'“, ističe Puhalo.

Sumirajući rezultate izbora na lokalu u RS, Puhalo kaže da SNSD ima vlast u 41 opštini i, kako je rekao, nadasve važnim Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

Takođe, dodaje da je i Doboj u rukama SNSD-a.

„Ono što trenutno ne kontroliše vlast u RS su gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke. SNSD je i dalje dominantan u celoj RS, ali, s obzirom na specifičnu težinu Banjaluke, verujem da bi pola opština menjali da povrate kontrolu nad Banjalukom“, zaključio je Puhalo, uz osvrt na rezultat u Sarajevu gde je, kako kaže, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića izgubila skoro sve gradske opštine, čiji neuspeh, po njegovom viđenju, ipak nije tako veliko iznenađenje kao poraz Dodikove stranke u Banjaluci.

SNSD, iako je povećao uticaj u Republici Srpskoj, jer je dobio nešto više opština nego do sada, doživeo je poraz u „urbanim sredinama“, u dva najveća grada, Banjaluci i Bijeljini, što ukazuje da građani tih sredina imaju neke redefinisane potrebe i interese, napominje za Tanjug profesor Miloš Šolaja navodeći da je to ono što je glavna karakteristika ovih lokalnih izbora.

„Na celom prostoru RS, uticaj SNSD-a je rastao ali su neispunjena očekivanja u urbanim sredinama, naročito na mestima gradonačelnika kao najvažnijim institucijama izvršne vlasti došla do izražaja. Strategije i koncepcije razvoja grada će i nadalje ostati u rukama skupština, ali i gradonačelnici imaju svoj subjektivitet i vodiće politiku na svoj način“, ističe Šolaja.

Da će pobeda u Banjaluci i Bijeljini ohrabriti opoziciju za naredne opšte izbore, saglasan je i Šolaja, koji kaže da će se tek videti kakve će sve političke posledice i uticaj to da izazove.

„Bilo ko da dođe na vlast u RS, odnos prema Srbiji predstavlja jednu konstantu. Bilo ko da je na vlasti, sasvim sigurno se odnos neće promeniti nimalo, posredi je saradnja dvaju državno-političkih entiteta koji imaju iste nacionalne interese. Pitanje partijske garniture i kompozicije na vlasti niti je značilo niti će značiti promene prema Srbiji i kada je RS u pitanju– tu nema dilema“, poručuje Šolaja.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/B92, 16. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u