N. Pavlović dobio tužbu za povredu časti protiv Centra za podršku ženama

Centar za podršku ženama na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede časti mora da isplati iznos od 50.000 dinara predsedniku Arheofuture

Predsednik Centra za kulturnu obnovu Arheofutura Nikola Pavlović, tužio je 25. marta 2019. „Centar za podršku ženama“ zbog povrede ugleda i časti Osnovnom sudu u Novom Sadu i delimično dobio presudu kojom se obavezuje da „Centar za podršku ženama“ na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede časti isplati iznos od 50.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom u roku od osam dana. Takođe, „Centar za podršku ženama“ se obavezuje da isplati sve troškove parničnog postupka u iznosu od 42.300,00 dinara za zateznom kamatom u roku od osam dana.

„Centar za podršku ženama“ je organizacija koja je odgovorna za projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ u kome je zajedno sa još gomilom drugih, ideološki problematičnih grupa, a uz podršku „Fondacije za otvoreno društvo Srbija“ navodno započela istraživanje o aktuelnim oblicima ekstremizma u Srbiji. U okviru navedenog projekta nastala je interaktivna mapa sa naslovima: „Gde živi ekstremizam“ i „Gde spava fašista“. Na mapi se nalaze gradovi u Srbiji sa označenim lokacijama, koja su navodno sedišta ili mesta okupljanja fašističkih i ekstremističkih grupa i organizacija (ovde). Ovaj projekat su združeno promovisali mediji: „Dojče vele“(ovde), B92 („Srbija je natopljena fašizmom“), Magločistač (ovde), Autonomija.info („Srbija je četnička država“), Zrenjanin danas (ovde).

Na jednoj od mapiranih lokacija nalazi se i Centar za kulturnu obnovu Arheofutura, kao i prebivalište i direktni link ka privatnom profilu na Fejsbuku Nikole Pavlovića, čime je on direktno i nedvosmisleno stavljen u kontekst fašiste i ekstremiste. Osim što je na ovaj način najbrutalnije izvršena povreda časti i ugleda, dotičnom se, kao i njegovoj porodici, na najeksplicitniji način ugrozila bezbednost i sigurnost. Praveći javne spiskove nepodobnih, etiketirajući ljude i organizacije diskreditujućim epitetima „ekstremistički“ i „fašistički“ podgreva se atmosfera linča i uzima pravda u svoje ruke, a država Srbija označava kao stecište fašizma i ekstremizma.

Ovom prilikom, pozivamo sve organizacije i pojedince koji su stavljeni na sramni spisak, a koji se ne identifikuju sa diskreditujućim epitetima, da potraže pravdu na sudu. Takođe, svedoci smo da je Srbija premrežena organizacijama i pojedincima koje sa sumnjivim finansijskim poslovanjem, sprovodeći svoje agende, nanose štetu ugledu države Srbije i vrše subverzivno dejstvo protiv srpskih interesa. Takvi pojedinci i organizacije najjasnije se označavaju kao – agenti stranog uticaja.

Iz opravdane sumnje, pozivamo Upravu za sprečavanje pranja novca da nastavi svoj rad i da osim provere „Fonda za otvoreno društvo Srbija“ istraži poslovanje organizacija: „Centar za podršku ženama“, „Savez antifašista Vojvodine“, kao i drugih organizacija, medija i pojedinaca, koji su učestvovali u stvaranju atmosfere linča, stvaranjem spiskova nepodobnih, a Srbiju predstavili kao stecište fašizma i ekstremizma. Takođe, stojimo na raspolaganju Upravi za sprečavanje pranja novca da proveri i finansije našeg udruženja.

Navedenom, delimično usvojenom presudom pravda nije u potpunosti zadovoljena, te je Nikola Pavlović najavio žalbeni postupak Višem sudu u Novom Sadu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor arheofutura.rs, 15. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u