Turska šalje vojsku u Azerbejdžan da nadgleda primirje

Vojnici koje šalje Turska, zemlja koja podržava Azerbejdžan, „učestvovaće u aktivnostima koordinacionog centra koji će biti uspostavljen sa Rusijom”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je danas od parlamenta dozvolu da pošalje vojsku u Azerbejdžan kako bi učestvovali u rusko-turskoj misiji nadgledanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu. U zahtevu upućenom skupštini, Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje „koordinacionog centra” sa Rusijom kako bi nadgledali poštovanje primirja.

Vojnici koje šalje Turska, zemlja koja podržava Azerbejdžan, „učestvovaće u aktivnostima koordinacionog centra koji će biti uspostavljen sa Rusijom” i „obezbeđivaće poštovanje prekida vatre”, navodi se u tom zahtevu, prenosi Beta. To ovlašćenje za razmeštanje, koje bi trebalo da bude samo formalnost, važiće na period od godinu dana, a broj raspoređenih vojnika odrediće Erdogan.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su prošle nedelje sporazum pod pokroviteljstvom Rusije kojim su okončani višenedeljni sukobi u Nagorno-Karabahu, otcepljenom regionu Azerbejdžana sa većinskim jermenskim stanovništvom.

U cilju nadgledanja poštovanja primirja, Moskva je poslednjih dana počela da raspoređuje svoje „mirovnjake”. Iako se Turska ne pominje u sporazumu, Ankara je odmah najavila da će njeni vojnici učestvovali u koordinacionom centru. Turski i ruski zvaničnici razgovarali su u petak i subotu u Ankari o modalitetima rada tog centra, čiji datum otvaranja i lokacija nisu objavljeni.

 

Naslovna fotografija: oxu.az

 

Izvor Politika, 16. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u