Makron: Evropa mora biti nezavisna od SAD; Berlin: Ta mogućnost je iluzija

„Ideja strateške autonomije Evrope ide predaleko ako neguje iluziju da možemo da obezbedimo evropsku sigurnost, stabilnost i prosperitet bez NATO i SAD“, rekla je Karenbauer

Emanuel Makron koji na svom kontu već ima izjavu da je NATO doživeo „moždanu smrt“, sada se okomio na Savet bezbednosti UN. Ocenio je da to telo ne razrađuje i ne nudi korisna rešenja i ne ispunjava zadatke zbog kojih postoji.

Šef Jelisejske palate je ocenio da je i zato neophodno „formiranje politički jake Evrope“.

„Ako želimo da se u svetu uspostavi saradnja, polovi moraju biti uravnoteženi i u stanju da oblikuju tu saradnju u okvirima novog multilateralizma, odnosno dijaloga između različitih sila kojima su neophodna i zajednička rešenja“.

Makron je ukazao da je sada okvir multilateralne saradnje oslabljen i blokiran jer Savet bezbednosti ne nudi korisna rešenja. Francuski lider je posebno naglasio da je uveren da je ujedinjenoj Evropi potrebna veća nezavisnost, uključujući i pitanja odbrane. Ukazao je da će Sjedinjene Države moći da priznaju Evropljane kao saveznike samo ako oni „sebe shvate ozbiljno i budu nezavisni u sopstvenoj odbrambenoj politici“.

Makron smatra da je zato neophodno „preispitati oblike saradnje (sa SAD) i modernizovati strukture“. Naveo je da će Evropa, poput Sjedinjenih Država i Kine, nastaviti da radi na sopstvenoj autonomiji. Evropa je od završetka Drugog svetskog rata radila samo na razmeštanju američkih vojnih baza na svojoj teritoriji i na jačanju svoje zavisnosti od Sjedinjenih Država.

 

Izvor Fakti, 17. novembar 2020.

 

Nemačka ministarka o ideji Makrona

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rekla je kako bi Sjedinjene Američke Države, ukoliko Džo Bajden postane predsednik, mogle da ponište odluku o povlačenju trupa iz Nemačke.

Administracija Donalda Trampa u julu je donela odluku o smanjenju vojnog prisustva u Nemačkoj, koje podrazumeva da broj od 25.000 vojnika, koji je tada bio prisutan u toj zemlji, bude prepolovljen. Kako je objašnjeno iz Vašingtona, razlog je odbijanje Berlina da poveća vojne troškove na dva odsto BDP-a, što je cilj koji je postavio NATO.

Sada se nemačka ministarka nada kako bi ta odluka mogla da bude poništena ukoliko se Bajden useli u Belu kuću. Ona se usprotivila i ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona o strateškoj autonomiji Evrope, rekavši da su EU i dalje potrebni i SAD i NATO kako bi bila bezbedna.

„Ideja strateške autonomije Evrope ide predaleko ako neguje iluziju da možemo da obezbedimo evropsku sigurnost, stabilnost i prosperitet bez NATO i SAD“, rekla je nemačka ministarka odbrane obraćajući se studentima Bundesver univerziteta u Hamburgu, preneli su nemački mediji i Rojters. Ona je napomenula da bi Evropi bile potrebne decenije kako bi obezbedila količinu konvencionalnog i strateškog naoružanja, koju trenutno obezbeđuju SAD i NATO.

Dok se Kramp-Karenbauer nada kako bi SAD mogle da vrate svih 25.000 vojnika u Nemačku, to još nije izvesno. Demokrata Džo Bajden je obećao da će obnoviti poverenje Amerike i njenih saveznika ukoliko postane predsednik, ali njegova pobeda na izborima još nije potvrđena jer njegov protivkandidat Donald Tramp tvrdi da je bilo izbornih nepravilnosti i pokušava to da dokaže na sudu.

Reakcija nemačke ministarke usledila je posle kritike koju joj je uputio francuski predsednik Emanuel Makron na njen članak u američkom Politiku. Ona je tako otvorila front prema Francuskoj, koja se zalaže za stratešku autonomiju EU. Kramp-Karenbauer prethodno je objavila slično intoniran autorski tekst u Politiku, u kome navodi da su Evropi potrebni NATO i SAD u vojnom smislu.

Na njen tekst reagovao je Makron, koji je kritikovao stavove nemačke ministarke.

„Francuska se duboko ne slaže sa stavovima nemačke ministarke da Evropa ne može da zameni suštinsku američku ulogu u odbrani. To je pogrešno tumačenje istorije“, rekao je Makron u intervjuu za „L Gran kontinent“ i dodao kako misli da se nemačka kancelarka Angela Merkel ne slaže sa stavovima ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Da li se nemačka kancelarka slaže sa svojom ministarkom, ostalo je nejasno jer ni portparol vlade u Berlinu Štefan Sajbert nije decidno odgovorio na to pitanje. On je naveo da je „vlada posvećena transatlantskom partnerstvu“ i da „Nemačka i Evropa moraju da se bore protiv najvažnijih izazova zajedno sa Amerikom“.

Sajbert je podsetio na izjavu Angele Merkel upućenu u čestitki Džou Bajdenu da „Evropa mora da uradi više za svoju bezbednost“ ali kroz transatlantsko savezništvo. Međutim, naveo je i da se „Berlin u potpunosti slaže sa francuskim prijateljima da Evropljani moraju da preuzmu više odgovornosti za svoju bezbednost“.

 

Izvor Sputnjik, 17. novembar 2020.

 

Merkelova o transatlantskom partnerstvu

Evropa mora više da doprinese transatlantskom partnerstvu kada izabrani predsednik SAD Džo Bajden preuzme dužnost, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je dodala da se to odnosi na odbranu, ali i na nauku i globalne diplomatske napore, prenosi Rojters.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Rahmat Gul

 

Izvor Tanjug/NSPM, 17. novembar 2020. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u