Doktor Kon savetnik kompanije Fajzer, da li je to sukob interesa?

Da li će se posle 10 godina Srbija suočiti sa istim problemom i ući u još jednu spornu nabavku vakcine za sprečavanje pandemije koronavirusa?

Srbija i ceo svet vode bitku sa pandemijom koronavirusa, a čini se bar prema zvaničnim informacijama da je situacija nikada gora. Na hiljade zaraženih, na desetine umrlih svaki dan, prebukirane bolnice i zdravstveni sistem pred pucanjem. Jedini spas je, kako je predočeno javnosti, vakcina.

Nedavno je američka kompanija Fajzer prva objavila da ima pouzdanu vakcinu, i da su dani u pitanju kada će biti započeto sa upotrebom širom sveta. Vrlo brzo su stigli i rezultati još nekih američkih i ruskih kompanija koje tvrde da imaju vakcinu gotovo spremnu za upotrebu, i da su dani u pitanju pre nego što počne vakcinacija svetske populacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je brže-bolje po objavi delotvornosti Fajzerove vakcine pobedonosno objavio da je Srbija dogovorila kupovinu 1.8 miliona doza iste, i da bi prvi stanovnici mogli da je dobiju već do kraja 2020 godine. Kako je više puta isticao, sve odluke vezane za borbu protiv epidemije opakog virusa Vučić donosi na osnovu preporuka struke, oličene pre svega u članovima Kriznog štaba, koje je nedavno odlikovao najvećim počastima.

Prva violina Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, svakog dana sa malih ekrana i društvenih mreža od početka pandemije šalje dramatične poruke građanima o opasnosti koja nam preti od korone, upozoravajući nas, poput pokvarene ploče, da nosimo maske i držimo distancu. Jedan je i od glavnih zagovornika vakcine kao ultimativnog rešenja korona krize koju je na osnovu ličnog iskustva proglasio gorom i od rata.

Zanimljivo je da je prvi čovek Kriznog štaba saradnik kompanije Fajzer na polju pronalaska i proizvodnje vakcina kao i još nekoliko farmaceutskih kompanija. Ovaj podatak stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji objavljenoj u knjizi Znameniti Jevreji Srbije u izdanju Jevrejske zajednice Srbije.

Postavlja se pitanje – da li onda postoji sukob interesa prilikom nabavke Fajzerovih vakcina, ako je prvi čovek Kriznog štaba i jedan od savetnika prilikom izbora vakcina istovremeno i saradnik kompanije od koje će Srbija kupiti skoro dva miliona doza za potrebe svojih građana?

Ovde se ne radi ni o kakvoj ekonomskoj utakmici, iako je čak i tamo kažnjiv svaki vid sukoba interesa koji bi neku kompaniju stavio u privilegovan položaj, već stvar od javnog interesa i prevashodno pitanje zdravlja i života i smrti. Jer, posle godinu dana od kako je podmukli virus krenuo iz Vuhana da hara svetom, i odnosi ljudske živote i koji je medicina proglasila jednom od najvećih pretnji u istoriji čovečanstva, sa čim se i naša struka bespogovorno slaže, ne možemo doći u situaciju da na takvu veliku odluku kao što je kupovina vakcine utiče mišljenje nekoga oko koga postoji sukob interesa.

I država i doktor Predrag Kon moraju da objasne kako je u tako ekspresnom roku po objavljivanju podataka o uspešnosti Fajzerove vakcine, koja još nije dobila konačnu upotrebnu dozvolu, država najavila kupovinu velike količine prvog proizvođača koji je obznanio uspeh, a da je pri tom jedan član stručnog tima u potencijalnom sukobu interesa.

Ako se pritom zna da je u samo par dana još jedna američka kompanija objavila uspešnost njene vakcine u još većoj meri, a da je i ruska kompanija objavila da je dani dele od delotvorne vakcine, kako je moguće da država nije isto tako ekspresno najavila kupovinu i tih vakcina ili makar organizovala javnu raspravu kompletne stručne javnosti, već je brže-bolje sebe vezala za proizvod kompanije Fajzer koji će, čini se, krenuti da se upotrebljava kod nas pre nego što će i u samoj SAD biti u upotrebi, ako je verovati predsedniku Srbije!

Debakl vakcinacije protiv svinjskog gripa

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon bio je na čelu Radne grupe za borbu protiv epidemije i krajem 2009. godine kada je Srbiju i svet pogodila epidemija svinjskog gripa. Doktor Kon je i tada bio glasnogovornik vakcinacije kao jedinog rešenja. Predrag Kon podneo je ostavku na tu funkciju na poslednjem sastanku grupe održanom krajem januara, ali ona nije prihvaćena. Epidemiolog je to učinio jer se do tog trenutka protiv svinjskog gripa vakcinisalo samo 148.000 osoba, umesto milion koliko je on očekivao.

Čitavu priču o nabavci vakcine i samoj vakcinaciji pratile su brojne kontroverze. Od toga da je izabrana Novartisova vakcina bila najjeftinija od tri ponuđene, do spornih stvari kao što je raskid ugovora kada se videlo da je vakcinacija doživela debakl i da Srbiji neće trebati tri miliona vakcina. Prema nekim procenama, budžet je oštećen za 340.853.400 dinara. Tada je pod istragom bio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljevi, a doktor Kon jedan od onih koji su saslušani. Tada je uhapšeno četvoro ljudi, na čelu sa direktorkom Instituta za javno zdravlje Svetlanom Vukajlović koji su više meseci proveli u istražnom zatvoru. Iako je proces trajao pet godina, svi su oslobođeni optužbi, a sama Vukajlovićeva je tvrdila da je radila po odluci Vlade Srbije i ušla u zakonom propisanu proceduru nabavke vakcine.

Mnoge stvari su ostale nerazjašnjene od tada, od procesa nabavke, do samih aktera, a postavlja se pitanje da li će se deceniju kasnije Srbija suočiti sa istim problemom i ući u još jednu spornu nabavku vakcine za sprečavanje pandemije koronavirusa i da li će preovladavati interesi građana na prvom mestu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Glas javnosti, 18. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u